Am primit ieri 25.11.2013 o somatie pentru dezafectarea unei imprejmuirii unui teren (pana pe 6.12.2013) aflat in extravilan (7300m2) pe motiv ca nu am obtinut in prealabil o autorizatie de amplasare si de construire din partea administratorului drumului. Administratorul drumului stie ca sunt pe cale sa fac Plnaul urbanisc zonal pentru introducerea terenului in intravilan si demararea unei activitati comerciale.
Somatia nu vine de la primarie ci de la administratorul drumului.
Terenul cu pricina se afla la marginea DN2, iar imprejmuirea este amplata la marginea proprietatii, resectiv 7,5m de marginea drumului national.
Ulterior am aflat ca legea obliga pastrarea unei distante de 26m de la axul drumului, asadar legal ar trebui sa mut gardul 12.5m in interiorul proprietatii mele.
Imprejmuirea este provizorie, realizata din sarma plasa, prinsa pe spalieri de vie din 2,5m in 2,5m, fara fundatie de beton. Stalpii sunt pusi in pamant, simplu.
Imprejmuirea am realizat-o in primavara pentru a proteja 150 de pomi fructiferi nou plantati, cu acordul verbal al primarului si viceprimarului din comuna.
daca demolez gardul, iepurii imi vor distruge pomii. daca las gardul, risc sa primesc amenda ... nu stiu ce sa fac...
Daca nu demolez gardul sunt anuntat ca mi se aplica o amenda contraventionala.
Initial in primavaraa 2013, desi au constatat existenta gardului, nu au spus nimic despre gard, tolerandu-l.
Recent, in urma unei petitii trimise de mine la Bucuresti, s-au trimis somatii atat la mine cat si la proprietarul statiei de carburanti din apropriere.
Am vorbit cu directorul de la Drumuri si acesta mi-a spus vineri ca chiar daca voi muta gardul (aflat in prezent la marginea proprietatii, la 7.5m de marginea drumului si respectiv la 13m de axul drumului), la 26 de axul drumului, spre interiorul proprietatii mele, el tot ma va amenda cu o suma intre 3000 - 6000 lei.
Mi se reproseaza ca NU am autorizare de amplasamentde la ei.B-)
Temei OG 43 /1997 privind regimul juridic al drumurilor completata si modificata cu OG 7/2010, "realizarea sau amplasarea in zona drumului public a oricaror constructii, accesuri, amenajari, instalatii si panouri publicitare in orice scop, fara a periclita siguranta circulatiei, este permisa pe baza de autorizatie de construire si doar in conditiile existentei autorizatiei de amplasare si acces la drumul public emisa de administratorul drumului respectiv."
Apoi legea 50/1991 art 10 "pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii in zonele de siguranta si de protectie a infrasctructurilor de transport de interes public(....) se va obtine autorizatia Min. Transporturilor", prin DRDP.
Mi se comunica ca din verificarile efectuate de ei in teren, imprejmuirea s-ar afla la km 241+808 - 241+876 nu are autorizatie de amplasament emisa de administratorul drumului national.
Am raspuns somatiei prin fax in care le-am spus ca:
- valorile kilometrice din somatie sunt eronate, immprejmuirea exista intre km 241+000 - km 241+901 deoarece imi extind proprietatea.
- am dat 5 exemple la intamplare din zona respectiva la DN care nu respecta temeiurile invocate cu privire la imprejmuiri si amplasari si cu toate acestea nu au fost amendate
- pentru a proteja pomii plantati, le-am cerut tolerarea imoprejmuirii provizorii pana cand se va aproba PUZ-ul de catre Consiliul Judetean si pana cand voi primi autorizatia de imprejmuire cu un gard permanent pe structura din beton.
Telefonic mi s-a confirmat primirea faxului si faptul ca vor face vericari in teren pentru verificarea valorilor kilometrice.