avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Acuzat de vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Acuzat de vatamare corporala din culpa

Buna ziua,
Eu si sotul meu ne confruntam cu o problema pe care noi o consideram banala, dar se pare ca nu e nici pe departe asa. In seara de 23 Oct.2013, sotul meu se deplasa cu masin in oras, la o intersectie vrând sa vireze la stanga cedeaza trecerea tuturor masinilor si pietonilor se asigura ca nu mai vine nici o masina si incepe virajul, moment in care zareste un motociclist care se indrepta cu viteza spre intersectie, atunci pune piciorul pe frana si ramane pe loc, motociclistul intra in plin in partea stanga a masinii, bineinteles zboara de pe motocicleta, cade jos se ridica si fuge de la locul accidentului, motocicleta ramanand acolo.
Sotul meu suna la 112, vin toate echipajele inclusiv salvarea care nu are la cine acorda ingrijiri medicale pt ca victima nu era. Se fac masuratori, se merge la politie pt declaratii, dupa proximativ 4-5 ore apare si victima, care era lovita la un picior (avea o rana care necesita cateva copci) si din declaratiile lui s-a dovedit ca nu avea permis de conducere pt motocicleta, iar aceasta era nu era inmatriculata in circulatie avand numere false. Tot atunci a declarat ca nu are nici o pretentie de la sotul meu, mai mult a declarat ca va suporta costul reparatiei masinii.(decaratii verbale).
Adoua zi dimineata sotul meu este chemat la politie si este sanctionat pentru neacordare de prioritate cu suma de 240 lei si suspendarea permislui pe o perioada de 60 de zile. Proces verbal pe care l-am contestat. Luand contact cu victima in aceeasi zi ne-a dat un nr. de telefon al uniu service auto unde sa mergem sa reparam masina, dar la acel nr. de tel nu raspundea nimeni. Revenind cu apelul catre victima a raspuns mama si ne-a spus ca nu v-a platii nimic , ca fiul ei are dosar penal si ca ar fi vorbit cu un avocat. Dupa 30 de zile am aflat ca a depus plangere impotriva sotului meu, avand 11 zile de ingrijiri medicale. Oare acum ce e de facut?
Mentionez ca nu a solicitat nici o pretentie de la noi in acest timp.

Astept cu nerabdare un raspuns.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ElenaHategan28 , utilizator 14:49, 12 Decembrie 2013
Apreciez ca nu este sotul dumneavoastra vinovat de producerea accidentului rutier.

In cazul in care situatia este , insa , diferita, se poate angaja raspunderea penala a sa.

In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).

Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.
Exista un certificat medico-legal ?



Cu privire la daunele morale si cele materiale, in caz ca actiunea civila va fi alaturata celei penale, societatea asiguratoare, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala, in solidar cu celalalt sofer , in calitate de inculpat , va plati sumele de bani pentru acoperirea pagubei cauzat de evenimentul rutier.


Altminteri, actiunea civila poate fi exercitata separat, in fata instantei de judecata, fiind scutita de taxa judiciara de timbru.


Odata cu recunoasterea faptei, pedeapsa prevazuta de lege este redusa cu 1/3 .


In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat , conform art . 81 din Codul penal , dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune

Vinovatia va fi stabilita in functie de probatorii ( martori, expertiza tehnica mecanica ).



Succes.


Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru rapiditatea primirii raspunsului.
Exista un certificat medico legal cu 11 zile de ingrijiri.
Sotul meu este functionar public cu statut special (este ofiter), cum l-ar putea afecta asta?
Pe ce banda se afla sotul in momentul in care a inceput schimbarea directiei de mers prin viraj la stanga?
In caz se va efectua o expertiza tehnica auto in urma careia se va stabili vinovatia.

Daca va fi gasit vinovat de producerea accidentului si nu se produce intelegerea intre parti pana la finalizarea procesului, in urma unei hotarari de condamnare cu suspendare permisul de conducere va fi anulat iar sotul este posibil sa aiba probleme in cariera (din cate am mai citit pe forum se desface contractul de munca pentru cadrele din armata, depinde si de propunerile sefilor ierarhici, nu cunosc detalii in cazul cadrelor din MAI).

Se poate ajunge la o intelegere cu "victima" in baza asigurarii RCA urmand ca asiguratorul sa acopere daunele materiale si morale.

Luati legatura si cu asiguratorul si anuntati-l despre accident, este o obligatie in cazul accidentelor.

Chiar daca individul nu poseda permis de conducere nu inseamna ca nu exista posibilitatea de evitare a producerii accidentelui de catre sotul dvs. .

"Motociclistul" va fi condamnat ptr conducerea unui vehicul fara permis de conducere si pentru fuga de la locul accidentului.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
cyan, moderator
Sotul meu se afla pe banda de la axul drumului, mai precis in mijlocul intersectiei, pregatindu-se de viraj.
Ajungând la o intelegere cu victima nu esta ca si când iti recunosti vina?

Cu multumiri,
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
ElenaHategan28, utilizator
Daca se afla pe banda de langa axul drumului se pune intrebarea pe ce banda venea motociclistul.
Mai precis in ce parte a fost lovita masina? In partea din fata sau in cea din spate?
Din masuratorile facute la fata locului si in urma expertizei se poate concluziona daca s-a incadrat corect in vederea efectuarii manevrei de viraj la stanga.

HG1391-reg.aplic.oug195
Art. 107. – (1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m înainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.
(2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel putin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) rândul de lânga bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) rândul de lânga axa drumului sau de lânga marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stânga. Când circulatia se desfasoara pe drumuri cu sens unic, conducatorii de vehicule care intentioneaza sa vireze la stânga, sunt obligati sa ocupe rândul de lânga bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor sa mearga înainte.

Alte discuții în legătură

Stabilire vinovatie accident Marius198916 Marius198916 In intersecția viilor cu Istrati, venind dinspre Filaret, un autobuz face stânga pe culoarea verde, către eroii revoluției. Din sens opus, sunt doua benzi, ... (vezi toată discuția)
Accident usor Razvan006 Razvan006 Buna ziua As avea nevoie de o parere de specialist cu privire la vinovatul intr-un accident usor in care am fost implicat. Eram incadrat pe banda de stanga ... (vezi toată discuția)