avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe stradă cu ,,cedează trecerea'': o dubă ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe stradă cu ,,cedează trecerea'': o dubă de pe banda 2 a intrat pe banda 3 fără să semnalizeze și m-a acroșat ușor cu spatele. Eu am fost găsit vinovat, am șanse să câștig contestația?

Buna seara,

Am fost implicat intr-un accident rutier, venind de pe o strada cu cedeaza trecerea dorind sa efectuez virajul la stanga pe un bulevard cu 3 benzi pe sensul de mers. Am oprit, m-am asigurat ca pot sa intru pe banda 3 iar cand am vrut sa plec, banda fiind libera, o duba a venit de pe banda 2 si a intrat pe banda 3 fara sa semnalizeze si sa se asigure si m-a acrosat usor cu spatele cand a taiat banda. Nu apucasem sa plec de pe loc.

Precizez ca eram cu cineva in masina si am si inregistrarea de la camera de bord a masinii.
Am ajuns la politie deoarece soferul dubei nu recunostea ca a venit de pe banda 2 si ca eu as fi intrat in el cand am vrut sa plec de pe loc,

Agentul constatator nu a acceptat sa vada proba video si m-a gasit vinovat pe motivul ca, citez: „cel care circula pe drumul prioritar poate sa faca si cercuri printre masini” deoarce eu aveam cedeaza trecere.

Am fost sanctionat cu amenda si suspendarea permisului pentru 60 de zile cu posibilitatea de a reduce la 30 de zile daca promovez testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie si dovada inlocuitoare a permisului de 15 zile.

Intrebarile mele sunt:
As avea vreo sansa de castig daca contest procesul verbal la judecatorie? sau daca poate fi incadrat la alta sanctiune, tinand cont ca masinile au avut doar cateva zgarieturi minore.
Daca contest procesul mai pot beneficia apoi de reducerea de suspendare a permisului pentru 30 de zile dupa ce hotararea este definitiva?

P.S. I-am citat agentului constatator art 54 din oug 195/2002
”(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.”, acesta spunand ca nu e valabil in cazul meu. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 22:08, 14 Iunie 2019
Sanctiunea nu poate fi incadrata la alt articol. Nu exista decit cererea de anulare a PV de contraventie.
Puteti sa depuneti plingere la judecatorie, mai ales daca spuneti ca aveti proba video si martor (care sa nu va fie ruda). Puteti sublinia in instanta ca fapta nu a fost constatata in persoana de agent si atunci PV nu se bucura de prezumtia de veridicitate . Insa nu e garantat succesul si va dura citeva luni doar faza de fond, poate urma apelul chiar daca veti cistiga in prima faza.
Daca pierdeti procesul, veti avea de asteptat comunicarea hotaririi si politia nu va va primi permisul spre suspendare pina nu va legalizati hotarirea. Poate sa va si majoreze suspendarea pentru nepredare la timp (chiar cu incalcarea legii, au mai fost cazuri), nu sunt prea bucurosi cind cineva le contesta PV si mai umbla cu sicane.

Ca sa cereti reducerea la 30 de zile trebuie sa va incadrati in prevederile art. 221 din HG 1391/2006 :
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permis de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenției pentru care se aplică sancțiunea contravențională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influența alcoolului;
d) sancțiunea contravențională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti pe inregistrarea video cum a semnalizat celalalt vehicul, puteti invoca in plingere (pentru ca ati spus ca nu a semnalizat deloc) in favoarea dvs. nerespectarea urmatorului articol din HG1391/2006:
Art.116
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare.
(2) Intenția conducătorilor de autovehicule și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor.

[ link extern ]
Va multumesc frumos pentru sfaturi, raspunsuri si timpul acordat! A fost mai mult decat suficient
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


IonutBarbu94 a scris:

Va multumesc frumos pentru sfaturi, raspunsuri si timpul acordat! A fost mai mult decat suficient


Deși răspunsurile primite v-au fost mai fost mai mult decât suficiente fac uz de dreptul la libera exprimare și îmi voi expune pe scurt umila mea opinie.
Nu se înțelege unde ați oprit entru asigurare. V-ați exprimat ca nu ați pornit în momentul în care ați fost acroșat. De aici deduc că în momentul în care ați oprit pentru asigurare erați deja în intersecție. Ați procedat complet greșit. Asigurarea se face la intrarea în intersecție și aveați obligația să acordați prioritate de trecere tuturor vehiculelor care circulau pe drumul cu prioritate. Conducătorul autovehicului care v-a lovit a virat spre stânga în intenția de a evita coliziunea. Și a reușit în foarte mare parte.
După părerea mea dvs. sunteți singurul vinovat de producerea accidentului prin neacordarea priorității de trecere autovehicului care circula pe drumul cu prioritate. În acest caz încadrarea contravenției este bine făcută.
Puteți depune plângere contravențională împotriva procesului verbal de contravenție, dar, după opinia mea, aveți șanse minime de câștig.
ing. Ioan Ciobanu
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Ioan Ciobanu a scris:



Deși răspunsurile primite v-au fost mai fost mai mult decât suficiente fac uz de dreptul la libera exprimare și îmi voi expune pe scurt umila mea opinie. Conducătorul autovehicului care v-a lovit a virat spre stânga în intenția de a evita coliziunea. Și a reușit în foarte mare parte.

ing. Ioan Ciobanu

Despre ce evitare a coliziunii vorbiti ? Banda 3 este cea de linga axul drumului. Masina celui care a deschis acest post dorea sa faca stinga, sa intre pe acea banda. Cealalta masina venea din dreapta si era pe banda 2.

Deci masina ce urma sa intre pe banda 3 nu putea fi ferita de cea care venea de pe banda 2, prin virare la stinga, ci la dreapta, spre banda 1.

Alte discuții în legătură

Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana fjt1 fjt1 Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)