avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, Vestitul "rond" din Iasi ca sens giratoriul nu este, ...

Buna ziua,

Vestitul "rond" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru deplasarea inainte desenata cu rosu in poza cu harta este necesara semnalizare dreapta.

Atasez imaginile in link-urile urmatoare:
[ link extern ]
[ link extern ]

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:42, 16 August 2023
Da, este necesara. Cei care ramin in sens si nu-si schimba banda, au prioritate, conform modificarii regulilor de circulat in sens giratoriu.
§ 6. Reguli referitoare la manevre
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcției de mers trebuie să fie menținută pe întreaga durată a manevrei.
[ link extern ]

[ link extern ]
6. La articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
(1^1) În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Ultima modificare: Marți, 15 August 2023
latka, moderator
Dvs va referiti la sens giratoriu... dar acolo nu e sens giratoriu e doar ocolire.
Art.54 se aplica în orice situație, când se circula pe benzi, la orice manevra de iesire/schimbare a benzii.

allecsx a scris:

Dvs va referiti la sens giratoriu... dar acolo nu e sens giratoriu e doar ocolire.

Pai si daca circuli doar pe banda 2 trebuie semnalizare? asta intreb ...

Daca va uitati in poza cu harta, am trasat o linie rosie pe banda 2.. deci am ocolit rondul pe banda 2, si cand strada s-a indreptat tot pe banda 2 am ajuns, fara sa schimb banda. Trebuie semnalizare? eu am impresia ca e fix ca o curba la dreapta venind dintr-o curba la stanga...


Google Maps cu locatia : [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 15 August 2023
allecsx, utilizator
Dacă nu v-ați părăsit banda ( delimitată de marcaje) ca intr-una dintre primele imagini, nu trebuie sa semnalizati.

Alte discuții în legătură

Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in sens giratoriu AnaAdrian AnaAdrian Buna ziua, as avea si eu o intrebare legata de un accident rutier si despre modul in care politistul constator a procedat. Ce s-a intamplat? Am fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)