avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier in sens giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier in sens giratoriu

Buna ziua, as avea si eu o intrebare legata de un accident rutier si despre modul in care politistul constator a procedat.
Ce s-a intamplat?
Am fost implicat intr-un accident rutier usor in interiorul sensului giratoriu.
Cum ?
Ca sa fie mai usor de inteles am sa ma refer la masina care m-a lovit "Golf " si la masina condusa de mine "Ford".
Totul se intampla la o ora de varf,Golful venea dinspre directia de Vest ,incadrare pe banda 2 si semnalizarea pornita cu intentia de a circula spre stanga( Nord),era deja incadrat in sens si circula cu o viteza mica 5-10km/h(dupa trafic).Eu venind din Sud si avand intentia de a merge spre Nord m-am incadrat pe banda 1 deoarece aceasta era libera,dupa ce m-am asigurat ca nu vin masini pe banda 1 am avansat inainte cu aprox 15-25km/h ,dupa ce am trecut de Golf ,acesta schimba directia de mers,accelereaza spre Est,trecand peste banda mea si lovindu-ma usor in partea de spate stanga(zgarietura), acesta imi arata anumite semne cu mana,claxoneaza si accelereaza plecand de la fata locului. Fugind de la locul accidentului ma duc la politie sa raportez aceste lucruri , se iau filmarile si acestia ajung la decizia ca eu nu i-am acordat prioritate astfel suspendandu-mi permisul pe 90 de zile,amenda + test de examinare. Acestia specizand faptul ca nu conteaza daca el schimba directia de mers ,ca nu semnalizeaza,ca fuge de la locul producerii accidentului, eu sunt vinovat pentru ca am intrat mai tarziu decat el in giratoriu. Pot sa fac contestatie pentru aceasta intamplare? Am facut datoria legala de a declara accidentul si tot eu raman fara permis?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:07, 21 Iunie 2023
Eu as face contestatie, din cate cunosc.. trebuie sa acorzi prioritate la schimbarea benzilor de circulatie, chiar daca te afli in sensul giratoriu.
[ link extern ] /

Poate domnul are prieteni pe undeva si incearca sa scape facandu-va pe dvs. vinovat.
Domnul nici nu stiu cine este,nu s-a prezentat la sectie,nimic. Doar a disparut de la accident. Adica si daca intradevar sunt vinovat, as fii facut amiabila,dar cu cine daca aceste a plecat? Ca dupa tot eu sa am permisul suspendat pentru ca am declarat accidentul? Nu mi se pare normal + ca daunele nu sunt mari,doar o zgarietura pe aripa spate,dar nu am vrut sa raman fara permis pentru nedeclararea accidentului...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti face contestatie, bazindu-va pe noile reguli de circulatie in sensul giratoriu:
Articolul 107
(1^1) În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
[ link extern ]
§ 6. Reguli referitoare la manevre
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcției de mers trebuie să fie menținută pe întreaga durată a manevrei.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)
Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)