avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu


Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie normala.

Cazul este concret : sa presupunem o intersectie cu sens giratoriu care intersecteaza 2 drumuri, care au fiecare 2 benzi pe sens. Sensul giratoriu are si el 2 benzi. Daca ma apropii de sens si vreau sa fac prima la dreapta (aflandu-ma pe banda 1 evident) pot sa ma incadrez pe drumumul dorit direct pe banda 2 ? Cu mentiunea ca la 100m dupa ce ies din sensul giratoriu fac prima la stanga (sosea super aglomerata ) deci intr-un fel m-as incadra numai bine pe banda 2 direct dupa sens fara sa mai incurc traficul.

Ce parere aveti? in mod normal pt. viraj dreapta te incadrezi pe banda 1, apoi intri pe 2 dupa ce te asiguri si dai prioritate.
Cel mai recent răspuns: dariegologan@gmail.com , utilizator 12:35, 15 Martie 2020
Problema circulatiei pe benzile din interiorul sensului giratoriu nu este reglementata de Codul rutier. Am vazut unele intersectii cu sens giratoriu in care dirijarea circulatiei in vederea iesirii din sensul giratoriu era reglementata prin marcaje pe carosabil. In orice caz, dvs. in sensul giratoriu circualti pe prima banda pentru ca iesiti spre dreapta, pe prima strada. Strada pe care intrati dupa iesirea din sensul giratoriu avand 2 benzi de circulatie puteti sa va incadrati pe oricare dintre ele.
Sensul giratoriu avand 2 benzi de circulatie si 4 iesiri, in mod logic (in legislatie nu este prevazut) circulatia se face: pe prima banda din sensul giratoriu vehiculele care circula spre dreapta si inainte, iar pe banda 2 a sensului giratoriu vehiculele care circula spre stanga si cele care intorc. Bineinteles daca nu exista restrictii de circulatie pe unele dintre aceste strazi.
ing. Ioan Ciobanu
oug195
Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

hg1391
Art. 101. – Când drumul are doua sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situata lânga acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, daca banda de circulatie utilizata este ocupata, cu obligatia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Va puteti incadra direct pe banda 2 dar numai in conditiile in care va asigurati temeinic.

Urmariti un video de la un curs de legislatie despre circulatia in sensul giratoriu aici

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
cyan, moderator
Multumesc pentru raspunsuri!
In practica se stie ca se circula mult pe banda 2 din obisnuinta de unde rezulta ca e f. aglomerata. Eu daca m-as incadra pe banda 1 (care e mereu libera) si apoi la 100m trebuie sa virez stanga (vorbesc aici de camion) as incurca tot traficul de pe banda 2 si mi-ar fi f. greu cand ar trebui sa intru pe banda 2 din cauza traficului.

Se poate extinde si la intersectiile normale, fara sens giratoriu? Adica daca traficul permite, ma pot incadra (dupa asigurare, semnalizare etc) direct pe banda 2 urmand sa virez stanga imediat dupa 50-100m? Pe mine ma intereseaza mai mult dpdv legal.

Multumesc inca o data!
Daca traficul permite va puteti incadra direct pe banda a 2 a in conditiile in care semnalizati intentia de schimbare a directie de mers si va asigurati pentru efectuarea manevrei.
Camioanele sunt obligate sa circule pe banda 1 prin lege dar daca intentionati sa schimbati directia de mers spre stanga aceasta se face prin incadrarea pe banda respectiva cu cel putin 50 de m inainte de locul virajului.
cyan a scris:

Daca traficul permite va puteti incadra direct pe banda a 2 a in conditiile in care semnalizati intentia de schimbare a directie de mers si va asigurati pentru efectuarea manevrei.
Camioanele sunt obligate sa circule pe banda 1 prin lege dar daca intentionati sa schimbati directia de mers spre stanga aceasta se face prin incadrarea pe banda respectiva cu cel putin 50 de m inainte de locul virajului.



Multumesc pt. raspuns Cyan, poti te rog sa imi dai articolul care spune:
Camioanele sunt obligate sa circule pe banda 1 prin lege
? As vrea sa fiu 100% sigur.

Alte discuții în legătură

Accident usor Razvan006 Razvan006 Buna ziua As avea nevoie de o parere de specialist cu privire la vinovatul intr-un accident usor in care am fost implicat. Eram incadrat pe banda de stanga ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)