avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ...

Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa dreapta și în bară de cel de pe banda 1 care a făcut stânga brusc lovindu mă intenționat..La tamponări ne a dat culpa comuna pt că el a tăiat banda iar eu nu i am acordat prioritate și trebuia să evit accidentul.A fost corectă decizia?sau pot sa merg in instanță
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 08:13, 10 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti merge in instanta, cel de pe banda 1 nu a respectat semnificatia marcajelor de preselectare. De obicei cel de pe prima banda ocupa aceasta pozitie pentru a iesi din giratoriu la prima iesire, cel mult la adoua, dar nu pentru a face roatia in giratoriu.
[ link extern ] /
Problema sensului giratoriu in Romania ramine insa in discutie, nu este suficient reglementata. Marea majoritate a politistilor considera insa ca cel din vlog, intersectia cu sens giratoriu fiind considerata aidoma tuturor intersectiilor. Totusi, chiar si logic, daca s-ar considera ca unul intrat in sensul giratoriu are dreptul de a se roti indefinit pe banda sa , in sens, ceilalti acordindu-i prioritate la orice iesire, pentru ca ar trebui sa schimbe directia, ar insemna imediat ca sensul giratoriu isi pierde calitatea de intersectie pentru fluidizarea traficului, cei intrati in sens de pe benzi superioare ar trebui sa se blocheze in sens, dind prioritate tuturor ce vin de pe inelul de la exterior, ca sa iasa cind "vrea muschiul lor". Isi pierde semnificatia art. 107 din regulamentul de aplicare a codului rutier:
Articolul 107
(1) La intersecțiile prevăzute cu indicatoare și/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcției de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcției de mers voite cu cel puțin 50 m înainte de intersecție și sunt obligați să respecte semnificația indicatoarelor și marcajelor.
(2) La intersecțiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puțin 50 m înainte de intersecție, următoarele poziții:
a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcția de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcția de mers spre stânga. Când circulația se desfășoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenționează să vireze la stânga sunt obligați să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.
[ link extern ]

Daca in sensul giratoriu e altfel, atunci ar fi trebuit sa apara aceasta exceptie, sau intersectia cu sens giratoriu sa aiba reglementari suplimentare. In alte tari exista reguli clare. Ai intrat pe banda 1, iesi pe prima iesire. Ai intrat de pe 2, automat, dupa ce treci de prima iesire, schimbi banda spre exterior. Ai intrat de pe 3 aplici aceeasi regula si treci pe inelele exterioare succesiv, samd.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Accident usor Razvan006 Razvan006 Buna ziua As avea nevoie de o parere de specialist cu privire la vinovatul intr-un accident usor in care am fost implicat. Eram incadrat pe banda de stanga ... (vezi toată discuția)