avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana

Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am oprit si au oprit si ceilalti (2masini ) ma asigur incep virajul eu deja fiind iesit pe sensul de contrasens (in tot acest timp semnalul stanga functiona) si ma trezesc cu o masina care vine din spatele masinilor oprita. el a depasit coloana si a intrat in mine cu o viteza mare.ma lovea fata stanga (oglinda, roata, aripa stanga) Eu zic ca manevra era semnalizata corect si in plus se formase si o coloana de masini. De ce sunt eu de vina?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 19:44, 21 Iunie 2017
fjt1 a scris:

au oprit si ceilalti (2masini ) (...) el a depasit coloana


Care ceilalti (2 masini)? Din ce sens veneau celelalte 2 masini?
Colona cate masini avea?
Era banda continua in apropierea intersectiei?
Intersectia era presemnalizata, intersectie cu drum fara prioritate sau alt indicator?
celelalte 2 masini veneau chiar dupa mine
Intersectia nu era presemnalizata cu indicator
Colona avea 3 masini
Nu Era banda continua
Din descrierea situatiei se intelege ca erati in afara localitatii si ati vrut sa schimbati directia de mers pe un drum lateral.
Intrati pe google map si verificati daca exista cun 150 m anterior intersectiei un indicator de intersectie cu un drum fara prioritate, poate fi atrasa si raspunderea administratorului drumului.

Din ce cauza ati fost gasit vinovat? Nu ati retinut numerele masinilor care erau in spate?

Contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare. in mod normal vinovat de producerea accidentului se face cel din spate.

Bănuiesc că este vorba de neasigurare la schimbarea directiei de mers. Nu stiu daca sunt sanse la contestarea PV.
Daca nu sunt sanse ce parerea aveti de

Articolul 45
(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.
(2) Conducatorul vehiculului care se angajeaza in depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula in fata sau in spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.
(3) Atunci cand prin manevra de depasire se trece peste axa care separa sensurile de circulatie, conducatorii de vehicule trebuie sa se asigure ca din sens opus nu se apropie un vehicul si ca dispun de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala, unde au obligatia sa revina dupa efectuarea manevrei de depasire.

Articolul 118-hg1588
(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;

Articolul 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;

k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare (parte vatamata) TGU TGU Va salut in primul rand ... la sfarsitul lui mai am avut un accident in urma caruia am fost diagnosticat cu fractura clavicula + disfunctie ... (vezi toată discuția)
Depasire pe autostrada pe partea dreapta mdned mdned Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si ... (vezi toată discuția)