Buna Ziua, am o nelamurire in ceea ce priveste concediul medical.Am concediu medical 10 zile acesta expirand la data de 30 nov . Din ce data trb sa imi iau alt concediu medical sa nu am probleme cu plata la serv, avand in vedere ca urmatorul nu va fi de la acelasi medic iar eu nu lucrez in zilele de samb si duminica, duminica fiind 1 si find si sarbatoare legala? Imi pot lua concediu medical din data de 2 dec, nefiindu-mi afectata in nici un fel indemnizatia ? Va multumesc!
Concediile medicale se acorda pe zile calendaristice, iar plata indemnizatiei aferente se face numai pentru zilele lucratoare incluse in perioada acordata.
Daca veti primi certificat medical in continuare, pentru aceeasi afectiune, atunci acesta se poate elibera inainte de 1 decembrie, cu data de incepere 1 decembrie.
Daca este alta afectiune, atunci este certificat initial, se poate acorda in data de 2 decembrie cu incepere din 2 decembrie, dar va fi alta baza de calcul la indemnizatie.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005: ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã. .....