va voi prezenta urmatoarea situatie:
1, unicul administrator al societatii a semnat cererea de incetare a raportului de munca cu acceptul ambelor parti , a managerului unei firme ronanesti
2, la data respectiva a fost transmisa acesata adresa care ITM:
3, cand s-a semnat aceasta cerere erau neincasate 9 salarii ptr care impozitele si fondurile aferente au fost platite statului roman.
Functia detinuta de acesta persoana a fost de manager, angajat pe baza de contract de munca cu salariu fix.
Angajatorul refuza plata salariilor restante.
Am dori sa stim ce posibilitati legale exista ptr recuperarea salariilor.
Daca puteti proba faptul ca nu ati incasat salariile mentionate, atunci il puteti actiona in instanta, la Tribunal-sectia conflicte de munca, pentru neindeplinirea principalei sale obligatiil avuta fata de dvs, ca angajat al sau. Sa nu uitati ca trebuie efectuata o procedura prealabila sau ca puteti rezolva problema si amiabil, prin mediere success!
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)