Va aduc la cunostinta, pe scurt, o problema ca care ne confruntam si va rugam sa ne indrumati ce trebuie sa facem in rezolvarea acesteia.
Detinem un teren in Com. Branesti, Str. Campului nr.14A. Vecinul, de la nr. 14 a construit casa la 20-30 cm de hotarul proprietatii fara acordul nostru, are geamuri spre noi la beci, casa scarilor, si bai, are acoperisul in doua ape si nu calcan, streasina este si deasupra terenului nostru, are gura de vizitare jumatate pe terenul nostru, etc. Mentionam ca nu este construit gard intre cele doua proprietati. Vecinul nostru nu a tinut cont de datele din Certificatul de urbanism emis de Primaria Branesti atunci cand si-a inceput constructia casei si in prezent nu tine cont nici din documentatia cadastrala cand si-a masurat terenul, cu ruleta si a inceput construirea gardului de la strada, intrand pe terenul nostru cu 30 cm.
M-am adresat primariei Branesti care a spus sa construim o imprejmuire opaca cu un soclu de 60 cm si cu inaltimea de 220 cm si atunci, considera ca se rezolva toate problemele intre noi, si Institutului de Stat in Constructii Ilfov care ne-a raspuns ca nu mai poate dispune masuri in temeiul legii nr. 50 din 1991, deoarece se face aplicarea prevederilor art. 31 din lege.
Intrebarea mea este: cui trebuie sa ma adresez si ce autoritate este competenta in rezolvarea acestui caz? Fiecare poate face ce vrea?
Aveti doua posibilitati.Prima este sa vindeti vecinului pe lungime, o suprafata de teren care sa include si terenul pe care acesta l-a ocupat , cu suportarea de catre acesta inclusiv a tuturor cheltuielilor cadastrale , notariale,cu gardul suprainaltat,etc...A doua solutie este sa il actionati in instanta si sa cereti demolarea unei parti din constructia vecinului, respective a acelei parti care a fost edificata pe terenul proprietatea dvs. E o speta complicata, astfel ca va recomand sa consultati un specialist. success!
Dupa raspunsul ISC-Ilfov, inteleg ca au trecut mai mult de 2 ani de la terminarea constructiei in culpa.Articolul se refera la amenzi, in bani, si nu inseamna ca in acest stadiu se mai poate dispune demolarea sau "mutarea" casei. Art. 26. - (1) Constituie contraventii următoarele fapte...:,
b) executarea sau desfiintarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3
Art. 31. - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârsirii faptei.
Totusi, de la inceputul turnarii fundatiei casei vecine si pana la acoperis, dv. nu ati observat ca e prea aproape de terenul dv, ca are ferestre catre proprietatea dv, ca streasina "pica"in curtea dv?
Puteti apela la un avocat pentru a-l actiona in judecata,pentru ca vecinul a incalcat prevederile Codului Civil, art 611,612,615.
Multumesc pentru raspuns.
Noi nu vrem sa-si darame casa ci sa refaca acoperisul si sa fie calcan si nu in doua ape, astfel incat streasina sa nu mai fie pe terenul nostru si sa puna nevada si nu sticla la geamuri. Am incercat sa vorbim cu el dar nu a vrut sa discute cu noi problemele care erau.
Dupa cate stiu trebuie sa obtina autorizarea definitiva la terminarea casei si aceasta nu este obtinuta. Vreau sa va intreb daca termenul de 2 ani nu curge de la acea data?
Mergeti la primarie si depuneti o reclamatie in care mentionati toate aspectele care nu va convin.Inspectorii primariei vor tine seama de aspectele sesizate sau aceasta sesizare va fi proba in viitorul dosar in cazul in care vecinul nu va face modificarile in conformitate cu dispozitiile legale....