1. Potrivit OUG nr.158/2005:
Durata de acordare a concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in intervalul unui an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al casei de asigurari sociale.
In cazul unor boli speciale, durata concediul medical poate fi mai mare, dupa cum urmeaza:
- un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare ;
- un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
- un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;n- 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
2. Potrivit Codului Mncii , pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii concedierea unui salariat nu poate fi dispusa decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii (art.60 alin.1 lit.a si 2)