avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical motiv de concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical motiv de concediere?

sotul meu a fost diagnosticat cu epicondilita cot drept, a fost la medicul ortoped si i-a dat 3 saptamani de concediu medical si tratament, a urmat tratamentul dar nu a avut nici o ameliorare ci dinpotriva boala s-a agravat, sa reantors la ortoped si a primit inca 2 saptamani de concediu. m-am informat si am aflat ca recuperarea dureaza intre 6-9 luni,cei de la firma la care lucreaza il ameninta ca il concediaza daca nu se intoarce la munca, el este agent de vanzari in 3 judete, manifestarea epicondilitei este ca nu poate tine pixul in mana, nu poate scrie si nici de condus masina nu poate pe distante mari, deci la serviciu nu se poate descurca.
Va rog sa imi spuneti cat concediu medical poate primi pentru acest diagnostic si daca cei de la firma i-l pot concedia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 29 Noiembrie 2013
Firma nu il oate concedia pe prioada concediului medical concediu medical se poate lua de la medicul specialist maxim 90 zile dupa care s demareaza proceduri pentru pensionare pe caz boala (pensie de ionvaliditate ) totusi perioada de concediu medical se poate prelungii pana la 180 zile cu acordul mediculu asigurarlor sociale. iar dac dupa aceasta peroada nu isi revine atunci e obligatoriu pensionarea de invaliditate.
MUlta sanatate
1. Potrivit OUG nr.158/2005:
Durata de acordare a concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in intervalul unui an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al casei de asigurari sociale.
In cazul unor boli speciale, durata concediul medical poate fi mai mare, dupa cum urmeaza:
- un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare ;
- un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
- un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;n- 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

2. Potrivit Codului Mncii , pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii concedierea unui salariat nu poate fi dispusa decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii (art.60 alin.1 lit.a si 2)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de boala andrey78 andrey78 Buna ziua, Care este perioada maxima /an a concediului de boala pe care poate lua un angajat cu o boala cronica? Am auzit 90 de zile?In ce conditii? Daca ... (vezi toată discuția)
Concediul medical Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Ce durata poate avea un concediu medical pentru o boala neoplazica? (vezi toată discuția)
Zile concediu medical pompiliairina pompiliairina In cursul unui an calendaristic cate zile de concediu medical am voie sa am? Conteaza daca zilele sunt de la specilaist sau medicul de familie? (vezi toată discuția)