avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Marfa cumparata din Romania,vanduta in Germania
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Marfa cumparata din Romania,vanduta in Germania

O firma cumpara carne din tara si o livreaza in Germania catre o firma inregistrata ca platitoare de TVA in Germania.
1.Facturarea se face fara TVA?Se mentioneaza ceva pe factura?
2.E nevoie ca firma din Germania sa prezinte un cod valid de TVA?
3.E nevoie de vreo licenta sau autorizatie pt.livrarea intracomunitara?
4.Se platesc taxe sau comisioane vamale?
5.TVA-ul platit in Romania se deduce la momentul platii furnizorului?
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 22:28, 5 Decembrie 2013
1.Pentru livrare intracomunitara tranzactia se considera a fi ca si o livrare nationala in masura in care cumparatorul are cod valid de TVA.
2.Facturarea se face cu TVA. Pe factura se inscrie codul de TVA al destinatarului.
3.Fiind vorba de carne marfa trebuie sa respecte cerintele sanitar-veterinare europene valabile in tara de destinatie (suna pleonastic insa ar trebui verificate cerintele din tara de destinatie-avand in vedere diversele scandaluri despre livrarile de carne din Romania catre alte tari din U.E.,din pacate atat de mediatizate...).
4.Nu. Din anul 2007 suntem in Uniunea Europeana iar aderarea a presupus eliminarea taxelor vamale.
5.In masura in care destinatarul marfii detine cod valid de TVA, acesta este deductibil in Romania.
In conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2), sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522;

1.Din raspunsul de mai sus,sa inteleg ca ma incadrez la capitolul "exceptii"?
2.Ce inseamna "intreprindere mica"?
3.Putem beneficia de scutire daca transportul este facut de o firma care nu e "intreprindere mica"?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
carmenbn, utilizator
Buna seara,

Nu va incadrati la exceptii ci la regula de baza. Nu datorati taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri cata vreme detineti un cod valid de TVA al beneficiarului si aveti dovada ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei.
Livrarile intracomunitare de bunuri sunt scutite de taxa, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul. Factura se face fara TVA, in regim de scutire.
Tva aferenta achizitie din tara este deductibila, deoarece livrarea intracomunitara este operatiune scutita cu drept de deducere.

PS Potrivit art 125^1, alineatul (1), punctul 14 din CF, întreprindere mică reprezintă o persoană impozabilă care aplică regimul special de scutire prevăzut la art. 152 sau, după caz, un regim de scutire echivalent, în conformitate cu prevederile legale ale statului membru în care persoana este stabilită, potrivit art. 281 - 292 din Directiva 112;

Numai bine
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Tva silvianc silvianc Sunt o firma platitoare de tva.intermedieri auto.Cumpar auto second-hand din romania de la firme platitoare de tva.Cum facturez la firme in comunitate ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitare ContSters131703 ContSters131703 buna seara. va prezint urmatoarea speta si sper sa ma ajute cineva. sunt PFA si in acelasi timp reprezentant fiscal pentru o societate din germania, care ... (vezi toată discuția)