avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

am o vechime de 32 de ani si sunt in somaj de trei luni.Daca ma angajez ,in caz de demisie mai beneficiez de somaj?
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:13, 30 Noiembrie 2013
Prin demisie se pierde dreptul la somaj.
Puteti sa va angajati, atunci perioada de somaj se suspenda. Daca va pierdeti locul de munca din motive neimputabile dvs. puteti relua somajul.
In nici un caz nu va dati demisia si nu semnati incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor.

Legea nr.76/2002:


ART. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
b) le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, dacã anterior nu au fost încadraţi in munca sau dacã reluarea activitãţii nu mai este posibila din cauza încetãrii definitive a activitãţii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajaţi pe baza de contract sau li s-a desfãcut contractul din motive neimputabile lor;
e) le-a încetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
h) le-au încetat raporturile de muncã sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
i) abrogat;
j) reintegrarea in munca, dispusã prin hotãrâre judecãtoreascã definitiva, nu mai este posibila la unitãţile la care au fost încadrate in munca anterior, din cauza încetãrii definitive a activitãţii, sau la unitãţile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a încetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza convenţiei civile.
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate in situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale.

ART. 45
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
....
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni; ....

(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.

@ AdrianG1954

Daca c.i.m. este incheiat pe o durata determinat de cel mult 12 luni , atunci choar daca incetati c.i.m. prin demisie veti putea beneficia de somaj in continuare.
Asa cum vi s-a spus anterior, pe durata angajarii cu c.i.m. pe durata determinata de cel mult 12 luni , plata indemnizatiei de somaj este supendata si se va relua la data incetarii c.i.m.- indiferent de temeiul incetarii .

Daca c.i.m. este incheiat pe o durata determinata mai mare de 12 luni sau pe nedeterminata, atunci, conform art.44 din Legea nr.76/2002, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.
In acest caz, pentru a beneficia de somaj va trebui indeplinite din nou conditiile prevazute de Lege pentru acordarea indemnizatiei de somaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare somaj ramotorok ramotorok Am un contract de munca pe perioada nedeterminata incheiat acum 1an si 6 luni dar doresc sa imi caut un loc de munca mai bun.Deoarece firma nu vrea sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie somaj pogo80 pogo80 Am o nelamurire in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de somaj: - muncesc de mai bine de 5 ani cu contract pe perioada nedeterminata iar acum ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Ciprian28 Ciprian28 buna ziua ,o intrebare am si daca se poate sa ma lamuriti,am terminat facultatea in 2009 eu eram atunci angajat la o firma cu contract de colaborare,mi-am dat ... (vezi toată discuția)