Buna seara ,
Angajatorul are dreptul sa verifice la domiciliu un salariat aflat in incapacitate temporara de munca ? Daca da , care este actul normativ . Poate fi formata o comisie si cine poate face parte din comisie ?
Daca nu are acest drept se poate adresa Casei de Sanatate si in ce conditii?
Va multumesc
Da, are dreptul sa verifice la domiciliu angajatul aflat in concediu medical.
OUG nr. 158/2005:
ART. 51
(1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizeazã de cãtre echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurãri de sãnãtate. În cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurãri de sãnãtate, coopteazã reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii Publice sau ai direcţiilor de sãnãtate publicã şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publicã centralã cu reţea sanitarã proprie.
(2) Controlul se realizeazã ca urmare a sesizãrii casei de asigurãri de sãnãtate de cãtre plãtitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autoritãţilor abilitate sã realizeze controlul.
(3) Controlul privind respectarea obligaţiilor prevãzute în convenţiile încheiate de cãtre medicii curanţi cu casele de asigurãri de sãnãtate se efectueazã de cãtre organele de control ale CNAS, respectiv ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
(3^1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se efectueazã de cãtre plãtitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacã este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de cãtre medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertãţile cetãţeneşti garantate de Constituţia României, republicatã.
(3^2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporarã de muncã ce refuzã verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3^1), plata indemnizaţiilor înceteazã de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3^3) Nerespectarea prevederilor art. 3^1 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.
(4) În cazul constatãrii nerespectãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, vor fi sesizate comisiile de disciplinã din cadrul colegiului medicilor de la nivelul fiecãrui judeţ, respectiv din cadrul Colegiului Medicilor Bucureşti sau, dupã caz, din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România, pe domeniul de competenţã, precum şi unitãţile cu care medicii se aflã în relaţii contractuale, pentru luarea mãsurilor legale ce se impun.
(5) Comisia de disciplinã a Colegiului Medicilor din România, a consiliilor judeţene ale medicilor şi al municipiului Bucureşti vor aplica mãsurile prevãzute de legislaţia în vigoare, în situaţia în care constatã nerespectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţã cu privire la eliberarea certificatelor medicale.
(6) La nivelul CNAS, respectiv al caselor de asigurãri de sãnãtate, se constituie comisii mixte de analizã a concediilor medicale, conform protocolului încheiat între CNAS-CNPAS şi medicii de expertizã.
ART. 52
Litigiile care au ca obiect modul de calcul şi de platã a indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se soluţioneazã de cãtre instanţele judecãtoreşti competente, potrivit jurisdicţiei asigurãrilor sociale.
Concediu medical
necro30lc
buna ziua..am niste dureri de spate infioratoare si vreau sa imi iau concediu medical..as dori sa stiu daca s-a abrogat sau nu acea prevedere legala prin care ... (vezi toată discuția)