avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce dari trebuie platite la stat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce dari trebuie platite la stat?

Am lucrat la o firma din 2000 pana la jumatatea luni noiembrie,cand mi-am cerut bani pe luna noiembrie am fost dat afara,a doua zi am fost sa imi faca lichidarea la care mi sa spus ca nu au bani,pana la urma am ajuns la intelegerea de a tine contractul de munca pana in luna aprilie urmand sa ies in concediu prenatal.Au spus ca trebuie platit la stat 414 lei luna la salariu minim pe economie.Acum va intreb daca este adevarat sau nu si unde as putea afla cat se plateste?MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 10 Decembrie 2013
Daca sunteti angajata cu salariul minim brut pe economie - 800 lei - , atunci contributiile care se achita la stat sunt:
Reţineri angajat
CAS individual 10.5 % - 84 lei
ªomaj 0.5 % - 4 lei
Asigurări de sănătate 5.5 %- 44 lei
Impozit pe salariu 16% - 67 lei

Reţineri angajator
CASS 5.2 % - 42 lei
ªomaj 0.5 % - 4 lei
CAS 20.8 % - 166 lei
FNUASS 0.85 % - 7 lei
Fond de risc si accidente 0.4 %* - 3 lei
Fond creanţe salariale 0.25 % - 2 lei
* Fondul de risc si accidente este retinut in functie de codul CAEN. In acest calculator este luata in calcul valoarea minima de 4%.


Angajatul plăteşte la bugetele de stat 199 lei.
Angajatorul (patronul) plăteşte la bugetele de stat 224 lei.
In total , statul colecteaza 423 lei.

[ link extern ]
Salariul compensatoriu se impoziteaza?
Am avut un salariu de baza de 1400 de lei, iar angajatorul mi-a dat doar 1014 lei, spunandu-mi ca salariul compensatoriu va avea valoarea acestuia dupa retinerea tuturor contributiilor legale. Asta se intampla in luna mai a acestui an.
Va mutumesc pentru raspuns!
Veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 4 lit. t) din Codul fiscal.

Prin exceptie, platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj ((art. 296 indice 16 lit. c1));
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296 indice 16 lit e2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006
privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal);

Asadar, pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, Codul fiscal stabileste la art. 55 alin. (1) ca sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

sursa:
[ link extern ]
Va multumesc frumos pt raspuns. Deci salariul compensatoriu se impoziteaza.
Intr-adevar, salariile compensatorii se impoziteaza cu 16% si se platesc numai :
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii popyaly_cry popyaly_cry Buna ziua. La primirea de salarii compensatorii ca urmare a unei concedieri va rog sa-mi spuneti ce impozite si taxe salariale sunt trase din cuantumul ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii irina69 irina69 daca societatea hotaraste disponibilizari colective , pentru care se acorda doua salarii compensatorii nete pe unitate, se opresc pentru aceste salarii ... (vezi toată discuția)