avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... libertate la 18 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

libertate la 18 ani?

buna seara! imi cer scuze ca va rapesc din timpul dumneavoastra pretios dar am vazut ca ati ajutat o multime de oameni si m-am gandit ca poate aveti bunavointa de a ma ajuta si pe mine.ma numesc alina si fac 17 ani in iulie anul acesta; sa va povestesc necazul meu, anul trecut in septembrie mi-a murit mama de cancer si am ramas doar cu tata, o persoana care bea foarte mult(este implicata frecvent in scandaluri prin baruri), foarte nervoasa, severa si ilogica.De atunci ma terorizeaza in continu cu scandalurile lui, tipa la mine ,sare la bataie ,nu ma lasa sa dorm ,nu ma lasa sa imi fac temele si cu greu reusesc sa ies din casa in afara scolii,el dorind ca tot timpul meu liber sa gospodaresc si sa fiu sclava lui.Am fost si la protectia copilului unde niste doamne cu nasul pe sus m-au tratat aproape cu indiferenta si automat ca au crezut minciunile indrugate de tatal meu(el mintind cu nerusinare).Singura care reusea cu greu sai domoleasca agresivitatea era mama, si ea avand mereu de suferit de pe urma lui.Eu am un prieten de 2 ani de zile si ne iubim foarte mult si as vrea sa ma mut cu el,dar stiu ca nu se poate pana la 18 ani.De aceea am apelat la dumneavoastra ,intrebarea mea fiind: LA VARSTA DE 18 ANI POT PLECA LEGAL DE ACASA,ARE EL TATA VREO POSIBILITATE SA MA RETINA CU FORTA??? va multumesc anticipat si va rog din tot sufletul sa imi dati un raspuns caci sunt disperata!!!
te poti muta cu el chiar acum, tie nu-ti poate face nimic, dar s-ar putea sa incerce se razbune pe el.Il poate reclama pentru intretinerea de relatii sexuale cu minori....:confused: si nu ar fi de bine.Daca mai poti astepta, ar fi mai bine.
succes
Daca tatal are un comportament agresiv, face scandal si mai raui , sare la bataie, poatye nu ar fi rau ca intr-un asemenea momentr sa sunati la politie si sa le cereti ajutor. Un proces verbal incheiat de politisti, in care se mentioneaza acest comportament al tatalui va poate ajuta atat la protectia copilului, cat si in eventualitatea in care veti pleca de acasa inainte de implinirea varstei de 18 ani.
Poti sa pleci linistita si sa scapi de sub sclavie.
Nu are ce sa faca.Doar sa faca noi scandaluri.
La politie nu are sanse sa ii mearga cu plangerea penala pt ca fapta prietenului nu constituie infractiune.

avocat Claudiu Lascoschi
Singurul sfat logic este sa parasesti cat mai repede casa ,sa scapi de tratamentele inumane la care esti suspus.Nu mai ai pentru moment nicio ruda care te poate ajuta ? Daca ai o astfel de posibilitate nu mai sta pe ganduri,paraseste acea casa.Gandeste-te bine daca nu cumva nu este prematur sa te muti la prieten.
Draga Alina,

In momentul in care vei implini 18 ani , vei avea deplina capacitate de exercitiu , si vei dispune dupa bunul plac de propriile tale actiuni.

Si vei putea solicita , prin intermediul instantei de judecata , chiar o pensie de intretinere.

Abordand juridic problema , ai posibilitatea depunerii unei plangeri penale prealabile , la Politie sau Parchet , avand ca obiect savarsirea infractiunii de rele tratament aplicate minorului , care ar constitui un "avertisment " pentru tata , cat si un alt argument pentru plecarea de acasa.

Incearca totusi ,daca exista aceasta posibilitate sa ai o discutie cu tatal pentru a-i invedere consecintele actiunilor lui.

E dureror sa observi ca propriu tata iti face rau constant...dar soltutii exista...Instiinteaza -l ca , in cazul in care nu renunta la acest comportament agresiv , vei sesiza instanta de judecata.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Fugitul de acasa la 16 ani tutu1 tutu1 prietena mea are 16 ani si vrea sa plece de acasa sa stea cu mine nu isi mai suporta parintii iar pe mine ma iubeste suntem impreuna de aproape 3 ... (vezi toată discuția)
Tutela parinte - schimbarea parintelui rezident utilizator_nou94 utilizator_nou94 Buna seara, ma numesc Alexandra, am 16 ani si as avea o problema de familie. Povestea mea este urmatoarea: parintii mei sunt divortati de cand aveam 4 ani, ... (vezi toată discuția)
Plecari minori de acasa. consecinte LaviiPP LaviiPP Buna seara ! Am tot vazut pe acest site discutii despre plecarea de acasa a minorelor. Dar niciun raspuns nu m-a facut sa inteleg daca se poate face ceva ... (vezi toată discuția)