avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela parinte - schimbarea parintelui rezident
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela parinte - schimbarea parintelui rezident

Buna seara, ma numesc Alexandra, am 16 ani si as avea o problema de familie. Povestea mea este urmatoarea: parintii mei sunt divortati de cand aveam 4 ani, tutela a ramas mamei mele iar de 5 ani ea s-a mutat la actualul meu tata vitreg. Relatia dintre noi doua este una din ce in ce mai grea, am fost si data afara din casa si am stat aproape 2 ani la o matusa, adica ea a devenit din ce in ce mai violenta, imi vorbeste foarte urat, de exemplu, de curand mi am facut un iubit, si am inceput sa iesim, mergeam la suc, la film, dar eu plecam de acasa dupa ce faceam toata treaba casnica ( curatenie, mancare si dupa ce stateam cu sora mea vitrega, mama e somera si se trezea zilnic dupa ora 12 ) ea a inceput sa imi interzica iesirile pe motiv ca nu am dreptul la viata personala, iar chiar si de fata cu alte persoane ma face c***a, p******a si asa mai departe. La ultima cearta, pe motiv ca am luat o nota mica si ca am facut o absenta, aceasta m-a batut, a dat cu pumnii si picioarele in mine, si mi-a spus ca nu mai am ce cauta la scoala. Aceasta e o scurta parte din povestea vietii mele. Eu as dorii sa ma mut la tatal meu natural, am vorbit cu acesta si ar fi de acord.
Ce ar trebuii sa faca tata ca sa primeasca tutela? Cat timp ar dura toate aceste acte? ( mama vrea ca la sfarsitul lunii aprilie sa ma duca in Spania la babe si sa ma las de scoala, deci situatia e destul de urgenta) si cel mai important, cat ar costa actele necesare?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
utilizator_nou94, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 12:02, 5 Martie 2016
In principiu aveti nevoie de ajutorul tatalui, Doar el poate face o actiune in instanta prin care sa ceara schimbarea domiciliului tau, la el, Motivele vor fi cele invocate de tine aici si instanta te va audia ptr confirmare. Tatal va trebui sa dovedeasca ca are conditii si posibilitati de intretinere. Mama va fi silita la o mica pensie de intretinere catre tine, dat fiind ca are 2 copii, cca 140 lei/luna. Totodata, daca va cere, i se va da un program de legaturi personale in cadrul caruia va puteti intalni, Sansele sunt mari, actiunea nu e grea, dar nici f simpla. Aveti totusi nevoie de un avocat. Depinde de zona dar cred ca 7-800lei ar fi un onorariu acceptabil ptr o astfel de actiune.
La vârsta de 16 ani te poți muta la tata și mâine dacă vrei, nu te poate opri nimeni dacă locuiți în aceeași localitate și poți continua școala de la el.
Mama nu are ce să-ți facă la vârsta asta, e voința ta și gata.
Te poți adresa și singură la protecția copilului să le ceri și ajutorul lor, în sensul că dorești la tata, dar și asistenței sociale de la primărie.
Apoi deschizi imediat împreună cu tata acțiune la judecătorie, vei fi audiată de judecător, se va face anchetă socială și sunt șanse ca instanța să admită cererea tatălui tău.
Nu as recomanda sfatul Ajut_Copii, Nicio institutie nu va incuraja genul asta de...evadare. Poate crea complicatii tatalui. Apoi nu poti pleca doar cu hainele de pe tine. Un avocat poate forta o ordonanta presidentiala in acest sens dar vor fi 2 procese si 2 onorarii.
Sunt de acord că trebuie rezolvat legal și foarte urgent prin ordonanță președințială, deoarece un proces normal poate da sentința odată cu majoratul domnișoarei la 18 ani.

Dar pentru că este violentată fizic, lovită cu picioarele..., este foarte grav, iar pentru rele tratamente aplicate minorului, protecția copilului este obligată să intervină instituțional, cu ordonanță președințială în instanță, și trebuie să se miște de urgență.

Pentru astfel de rele tratamente, mama poate fi decăzută din drepturile părintești, motiv pentru care am sfătuit-o să se adreseze protecției copilului și asistenței sociale de la primărie.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
ContSters379576, utilizator
Am fost deja atat la politia din localitate si la asistenta sociala de la primarie si nu am rezolvat nimic, acestia se inteleg foarte bine cu tatal meu vitreg si l au anuntat ce as vrea sa fac si a inrautatit situatia, cand a aflat mama am platit scump pentru ce am incercat sa fac. Am inregistrare cum au spus ei ca au fost anuntati de la primarie si cum ca cei de la primarie nu au facut sesizare mai departe. Mai am inregistrari vocale cum imi vorbea mama. Ma scuzati ca raspund atat de greu dar nu prea am voie pe internet.

Alte discuții în legătură

Tatăl vitreg vrea sa ma dea afara din casa ... Mircea Florentin Mircea Florentin Bună ziua! Am 18 și locuiesc cu mama mea naturala și cu tatăl vitreg în apartamentul tatălui. Ei doi nu s-au casatorit și nu au acte. Tatăl meu a ... (vezi toată discuția)
Libertate la 18 ani? alin@ alin@ buna seara! imi cer scuze ca va rapesc din timpul dumneavoastra pretios dar am vazut ca ati ajutat o multime de oameni si m-am gandit ca poate aveti bunavointa ... (vezi toată discuția)
Drepturile la 16 ani Queen10 Queen10 Buna ziua am 16 ani, iar iubitul meu 18 ani si suntem impreuna de 1 an si 3 luni. Tatăl meu biologic m-a parasit cand aveam numai 10 luni asa ca acuma am un ... (vezi toată discuția)