avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj cu 2 proprietati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj cu 2 proprietati

Am divorțat după 18 ani de căsnicie. Înainte de a mă căsători am primit de la serviciu un apartament. Când s-au dat apartamentele spre vânzare (eram deja căsătorit), am plătit avansul și l-am terminat de achitat în august 2013. Între timp ne-am cumpărat și o casă la țară. Fosta soția dorește să vindem cele două proprietăți și să împărțim totul la doi. Eu i-am făcut următoarea propunere: mie să-mi rămână apartamentul (pe care l-am achitat singur), ea să rămână cu casa de la țară și toată povestea să o rezolvăm la un notar Bineînțeles că nu este ce acord. Dorește să rezolvăm totul prin tribunal. Ce mă sfătuiți să fac?
Nu are importanta cand ait primit apartamentul atata timp cat nu v-a fost donat, ci doar ati stat cu chirie. Ati achitat apartamentul tot in timpul casatoriei asa ca se considera bun comun. Ca si casa de la tara, si acesta se va imparti ambilor soti, de regula in cote egale, daca nu reusiti sa probati ca ati participat in cote diferite....Se poate tine cont si daca sotia/sotul a lucrat in tot acest interval de timp si daca a contribuit mai mult decat celalalt sot.
Am scris ceva eronat: nu eram căsătorit când am plătit avansul apartamentului. M-am căsătorit după 2 ani, timp în care mi-am plătit singur ratele. Pe parcursul celor 18 ani de căsnicie am plătit singur toate ratele, iar pe ultimele le-am plătit în avans, terminându-le în august 2013. Cum pot rezolva problema: să primesc eu apartamentul și fosta soție casa de la țară?
Nu. Va trebui sa impartiti doar casa de la tara, iar in ce priveste apartamentul, acesta va ramane in proprietatea dvs daca asa doriti si veti despagubi pe sotie. Se vor calcula sumele platite in perioada de casatorie si se vor imparti la doi, in timp ce sumele platitie de dvs inainte de casatorie vor fi puse in "lotul" dvs. Se va face compensare intre sumele datoaret celuilalt de fiecare dintre dvs....
Indiferent cine a facut fizic plata ratelor acelui apartament,, ele au fost achitate din bunuri comune, aka din venituri obtinute in timpul casatoriei, nu? Asta conteaza, nu cine a facut drumul la banca. Depinde mult si ce scrie pe contract, cum s-au achitat banii...
Nu ati cerut nicio consultatie pe partaj inainte de a achita ratele alea in avans?
Depinde cine a facut imbunatatiri, care e situatia locativa a fostilor soti, cati ani si cati bani vreti sa cheltuiti etc. Valoarea bunurilor... a veniturilor din timpul casniciei...
În decembrie 2013 trebuia să ne prezentăm la Tribunal pentru divorț. Am vorbit cu avocata și a amânat cauza pentru stingerea litigiului pe cale amiabilă. Nu am reușit să ajung la niciun consens cu fosta soție, legat de partaj. La jumătatea lui ianuarie 2014 avem termen de prezentare la Tribunal. Cum pot să o conving pe fosta soție să împărțim totul elegant?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Divort/cale amiabila iuli113 iuli113 Buna ziua, Am urmatoarea speta: M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)
Drept locativ lucianmarian lucianmarian Ne-am cunoscut, am cumparat apartament prin Prima Casa si apoi ne-am casatorit. Am divortat pe cale notariala, ea a ramas sa locuiasca acolo, eu m-am mutat la ... (vezi toată discuția)