avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort/cale amiabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort/cale amiabila

Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare aprox-70.000 euro,acum sotia doreste sa divortam,eu nu vreau sa divortez amiabil.....mentionez ca suntem amandoi trecuti pe contract cota 50% de fiecare,eu sunt trecut ca si codebitor....plata ratei la prima casa se face automat din contul ei de salariu.eu nu doresc ca ea sa primeasca apartamentul ..dar in aceasi conditie nu pot sa il sutin ca si plata ...ea ar putea sa sutina ca si plata cu toate ca ii depaseste 50% din salariu....eu in conditiile astea am vreo sansa sa primesc apartamentul sau dupa lege ea ramane cu el ca este eligibila?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:21, 25 Septembrie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
La intelegere nu putem ajunge.eu nu doresc divortul...simplu..cum decide instanta cine plateste sulta ..si in ce valoare?tinand cont ca rata la apartament se plateste de ea...cam cat dureaza prin instanta sa primeasca divortul daca pe cala amiabila/mediere/notar nu accept?si in acelasi timp ea nu mai accepta ca sa i sa traga din contul ei rata la apartament..chiar daca si eu platesc jumatate?
De ce anume nu doriti divortul ? pare ca amestecati divortul cu partajul. Nu au legatura, puteti divorta amiabil ramanand sa va intelegeti sau nu si pt partaj.
Apartamentul e proprietatea dvs, ca l-ati luat cu banii bancii e altceva, insa sunteti cat se poate de proprietari.

La partaj, daca fiecare va doriti ap, ar fi bine sa il ceara sa i se atribuie cel care isi permite plata sultei si care poate prelua ratele pt viitor. Va trebui sa citati si banca ca hot sa ii fie opozabila.
Sulta ar trebui sa reprezinte parte din ratele platite pana acum si parte din avans.

Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
Nu doresc divortul pur si simplu....nu doresc sa divortez amiabil din motive personale..deci presupun ca in principiu o sa ajung la proces?partajul se poate face si acum chiar daca nu suntem divortati?eu nu pot sa sustin plata ratei apartamentului din salariu dar pot sa il sutin din alte moduri..ea isi doreste apartamentul doar daca vreau eu sa il las ei.(declaratie..etc)..doar ca nu stiu daca poate sa il sustina financiar pt ca depaseste 50% din salariul ei...ratele platite s-au facut din contul ei(in care ii intra salariul)si avansul pt apartament s-a facut tot din contul ei..cu toate ca amandoi am pus banii pt avand....deci nu am nici o sansa sa primesc nici sulta ..nici apartament.?
Puteti face partajul oricand.
Aveti inscris in contract cotele de proprietate ? sigur ?

Da, ajungeti la proces si daca femeia dovedeste ca exista motive intemeiate, veti divorta. Bineinteles, ca o intarzie in ce isi doreste cu cateva luni, un an..
Partajul poate fi facut oricand.
sansele sunt de 50% sa vi se atribuie , pare insa ca nu poate prelua niciunul creditul oficial.
daca v-ati intelege, ati putea sa plecati ambii din casa fiecare incotro,il inchiriati, impartiti si rata si chiria si la final, il vindeti si impartiti banii.
sau puteti vinde si dupa 5 ani de la cumparare.
Variante sunt.
Daca ajungeti la partaj in instanta, ambii aveti de pierdut.

Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament cu credit ipotecar nemteanul1980 nemteanul1980 Detin impreuna cu sotia un apartament contractat prin credit ipotecar. Titularul contractului de credit sunt eu, sotia fiind codebitor. Bunul a fost ... (vezi toată discuția)