avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor deces

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: fratele unchiului meu a decedat saptamana trecuta.In ultimul timp nu a lucrat nicaieri.
As dori sa stiu daca unchiul meu poate depune la Directia Muncii actele necesare obtinerii ajutorului de deces.
As vrea sa stiu deoarece acolo sunt cozi interminabile si sa nu stea degeaba daca defunctul nu are drept la acest ajutor.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 2 Decembrie 2013
Actele necesare pentru plata ajutorului de deces membru de familie sot/sotie:
- cerere tip pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
- cupon pensie decedat;
- certificat de deces in original si copie;
- certificat de casatorie in copie;
- actul de identitate al solicitantului in copie;
- declaratie notariala pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul a suportat cheltuielile de inhumare si ca nu realiza venituri, ca la data decesului defunctul nu era salariat, nu avea pensie de STAT, CAP, MApN, IOVR, MI si nu realiza venituri din activitati private;
- certificat fiscal - adeverinta de venit de la primarie prin care sa rezulte ca decedatul nu figureaza in evidentele fiscale cu venituri impozabile;
- facturi fiscale si anume: chitanta in original emisa pe numele solicitantului de la preot sau de la sicriu.

Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de catre :
- angajator, in cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru de familie al acestuia ;

- institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia ;

- casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu declaratie sau contract de asigurare sociala, respectiv al unui membru de familie al acestora ;

Ajutorul de deces se achita de un singur platitor de drepturi de asigurari sociale, acesta avand obligatia ca dupa efectuarea platii sa inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea "ACHITAT ", data, semnatura si stampila.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru somer Srb Srb In cazul de deces al tatalui somerului, se poate acorda vreun ajutor financiar ? Daca da, ce acte trebuie si unde trebuie mers? Banuiesc ca trebuie actul de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare silviuro silviuro Poate beneficia un pensionar MApN de ajutor de inmormantare? Cre sunt documentele necesare pentru obtinerea acestuia? Unde se depun? De unde se incaseaza ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare snow_deea snow_deea buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea ... (vezi toată discuția)