avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de incadrare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de incadrare

Fiica mea a fost in somaj timp de 6 luni dupa terminarea studiilor universitare in perioada octombrie 2012 - martie 2013. Am citit legea 250 / 2013 care incepand cu 24 iulie 2013 introduce un nou articol in legea 76 / 2002 - articolul 75 indice 1 referitor la prima de instalare si incadrare. Noi avem domiciliul stabil in Lugoj judetul Timis iar fiica mea s-a angajat in Timisoara (aflata la 60 km de Lugoj) incepand cu octombrie 2013. Domiciliul stabil este in continuare in Lugoj dar locul de munca este Timisoara. As vrea sa va rog sa-mi spuneti care sunt demersurile necesare pentru a primi aceasta prima - presupun ca este vorba de prima de incadrare. Cui trebuie sa se adreseze si ce fel de acte trebuie sa depuna. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:21, 17 Ianuarie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

2. Indicatorul social de referinta = 500 lei.

3. Art.74 din lege se aplica si inainte de aparitia Legii 250/2013.

4.- Dar fiica dvs. s-a angajat nu in timp ce beneficia de indemnizatie de somaj (octombrie 2012 - martie 2013) ci dupa aceea, in octombrie 2013.
- Asadar nu mai poate sa beneficieze acum de prima de incadrare.
Imi cer scuze dar as vrea sa-mi dati un raspuns care efectiv sa ma ajute. Eu nu sunt de specialitate dar citesc destul de des noutatile aparute in sistemul legislativ. Am solicitat un raspuns pentru a afla care sunt demersurile pentru a intra in posesia acestei prime deoarece articolul 75 indice 1 se refera la somerii de lunga durata si care conform articolului 5 inseamna: "şomer de lungă durată - persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani". Eu am considerat ca deoarece fiica mea are 23 de ani se incadreaza in aceasta categorie. MULTUMESC.
Art. 751

(1) Prima de încadrare şi prima de instalare, prevăzute la art. 74 şi art. 75, denumite în continuare prime de mobilitate, se acordă, la cerere, în condiţiile art. 74 şi art. 75, şi şomerilor de lungă durată înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.
1. Fiica dvs. nu mai este, la ora actuala, nici somer, nici somer de lunga durata ci este salariata deci nu mai poate beneficia de prima de incadrare.

2. Daca aveti dubii in privinta raspunsului meu intrebati direct la Agentia de Somaj.
Nu cred ca este fairplay ultimul D-voastra raspuns. Eu nu-mi permit sa am dubii in privinta a ceea ce D-voastra ca si profesionist raspundeti celor care au nelamuriri. Am avut insa o discutie aproape identica cu o d-na care mi-a spus ca nu avea actualizata legea 76. Din ce inteleg eu citind legea 250 am dreptate. Dar am nevoie de parerea unui specialist. D-voastra mi-ati reprodus pasaje din legea 76 nemodificata iar legea 250 mentioneaza ca aceasta prima se acorda somerilor de lunga durata care solicita prima timp de 12 luni de la angajare.

Alte discuții în legătură

Acordare somaj absolvent medicina angelicaursu angelicaursu fiica mea a absolvit facultatea de medicina iar acum se pregateste pentru ex. de rezidentiat 1. .Asi dori sa stiu daca acum isi poate depune dosrul pentru ... (vezi toată discuția)
Prima de incadrare. liviuflorescu liviuflorescu Buna Ziua !! Vreau sa stiu daca am semnat un contract ca avocat stagiar la o distanta mai mare de 50 km de locuinta, mai primesc prima de incadrare? Eu fiind ... (vezi toată discuția)
Somaj, prima de instalare si asigurare de sanatate c_marusia c_marusia Buna seara! Mi-ati putea spune daca absolventii Facultatii de Medicina pot primi somaj sau prima de instalare? Daca da, ce acte mi-ar trebui si unde ar trebui ... (vezi toată discuția)