Din Ordinul CNAS 617/2007:
Art. 28.
Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia în acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara în vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel în vigoare la data platii.
Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi majorari de intarziere la nivelul în vigoare la data platii. Data de la care incepe sa curga perioada de 6 luni incepe de la data de 1 august 2007. Dupa efectuarea acestei plati persoana în cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.
Art. 30.
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara şi obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cat şi contributia legala lunara, precum şi majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplică situatiilor în care în cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cat şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere şi obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel în vigoare la data platii.
Exemplu de calcul nr. 1 pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut perioade în care a realizat venituri impozabile şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile şi nu a achitat contributia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceasta persoana a realizat venituri impozabile în anii 2002, 2003, 2004, 2005 şi 2006. In anul 2007 nu a realizat venituri impozabile în perioada 1 ianuarie 2007-1 august 2007. Pe toata perioada termenului de prescriptie, 1 august 2002-1 august 2007, persoana în cauza nu si-a achitat contributia la fond. Pentru a obtine calitatea de asigurat la data care a facut aceasta cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmatoarele obligatii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei calculate la aceste venituri, inclusiv majorari de intarziere şi obligatii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, cu majorari de intarzieri calculate pe aceasta perioada incepand cu 1 august 2007.
Exemplu de calcul nr. 2 pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar, pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut atat perioade în care a realizat venituri impozabile, cat şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile, neachitand contributia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor, casa de asigurari de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceasta persoana a realizat venituri impozabile în anii 2003, 2004, 2005, 2006, precum şi în anul 2007, pana la 31 martie 2007. In anul 2002, în perioada 1 august - 31 decembrie 2002 (5 luni), şi în anul 2007, în perioada 1 aprilie - 1 august 2007 (4 luni), nu a realizat venituri impozabile. Pe toata perioada termenului de prescriptie, 1 august 2002- 1 august 2007, persoana în cauza nu si-a achitat contributia la fond. Pentru a obtine calitatea de asigurat la data la care a facut aceasta cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmatoarele obligatii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei calculate la aceste venituri, inclusiv obligatii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, inclusiv obligatii fiscale accesorii, dupa cum urmeaza. Cele 6 luni vor fi compuse din urmatoarele perioade:
* 4 luni din anul 2007, pentru care se va plati contributia calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi majorari de intarziere la nivelul în vigoare la data platii, calculate pana la 1 august 2007;
* 2 luni din anul 2002 (decembrie şi noiembrie), pentru care se va plati contributia calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi obligatii fiscale accesorii calculate în perioada 1 noiembrie 2002-1 august 2007.