Buna ziua, sunt noua pe forum si indraznesc sa va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Blocul nostru e format din 4 scari. Anul trecut, locatarii de la scara 3 si-au reabilitat termic apartamentele, mai precis tronsonul aflat in stanga scarii. Banii au provenit din veniturile fiecarui proprietar. Acum asociatia de proprietari doreste sa reabiliteze si restul blocului. Pana aici nimic rau, dar doreste sa contracteze un credit bancar. pe formularul care ni s-a inmanat scria"cofinantare". Deduc de aici ca vor mai fi si alti bani in joc, in afara celor imprumutati.
Si acum problema: noi cei care ne-am reabilitat deja apartamentele nu dorim sa contractam nici un imprumut, deci nu dorim sa ne asumam nici o obligatie financiara (fie vorba intre noi, suma e uriasa, dar nici altminteri nu consideram ca ar trebui sa fim implicati, decat daca ar fi vorba sa participam cu cheltuielile pentru repararea terasei si izolarea subsolului). Mi-am intrebat colegii ce stiu despre asta, si mi-au spus ca pentru a obtine un imprumut TOATE apartamentele ar trebui sa semneze. Cum ma pot delimita de actiunile asociatiei din care fac parte? Astazi va avea loc o adunare de bloc in care vom discuta lucrurile referitoare la aceasta actiune si voi incerca sa fac fata cu bruma de cunostinte juridice pe care le am, dar as aprecia in mod deosebit orice informatie pe care mi-o puteti oferi.
Cu multe multumiri, Cornelia
Beneficierea de credit bancar poate fi realizata numai cu acordul proprietailor scarilor unde urmeaza a se realiza modernizarea de eficienta energetica,ceea ce implica si garanarea creditului,pentru care creditorul solicita garantie certa,respectiv apartamentul sau alte bunuri in evidenta proprietarului
In cazul unui credit bancar,in situatia economica prezenta,exista riscul ca unii proprietari sa nu poata achita ratele creditului,situatie care poate genera demersuri din partea creditorului pentru recuperare credit-demersuri care pot ajunge pana la executarea silita a bunurilor proprietarilor
Anterior unei astfel de hotarari se impune o analiza temeinica si responsabila asupra ternenului,conditiilor de rambursare
Stiu asta, dar depind de hotararea celorlalti locatari si nu pot garanta ca sunt suficient de responsabili :))) Acuma, daca asociatia ia un imprumut, din asociatie fac parte toate cele 4 scari. Prin ce act se dovedeste ca banii trebuiesc returnati doar de celelalte 3 scari? Am inteles ca o datorie de acest gen se inscrie in cartea funciara a imobilului si influenteaza orice tranzactie ulterioara. Pe de alta parte au fost discutii referitoare la numarul de membri care trebuie sa fie de acord cu asta. Noua ni s-a spus ca e vorba de un credit UE, deci nefacand demersuri catre o banca anume (de acest lucru se ocupa primaria de sector) e de votat doar daca vrem reabilitare termica si atunci numarul de voturi necesare e de 50%+1, iar nu de minimum 90% ca in cazul in care am discuta cu o banca pentru un credit concret. O data inceputa lucrarea, si asociatia din care fac parte fiind datoare, indiferent unde cu niste bani de care eu nu voi beneficia si care trebuiesc returnati in 10 ani (deci o perioada mare de timp) cum pot evita sa fiu implicata in eventualele neplaceri financiare care pot surveni? In afara de o eventuala separare a scarii noastre de asociatia blocului mai sunt si alte solutii?
In cazul reabilitarilor realizate cu fonduri UE sunt necesare 2/3 semnaturi din totalul proprietarilor si nu se pot executa reabilitari partiale. Ori tot blocul ori nimic.Toate informatiile le gasiti la primarie.
Terasa bloc
ellein
locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu trei nivele.blocul a fost acoperit cu tabla,dar in urma lucrarilor de reabilitare termica incepute in iarna anului ... (vezi toată discuția)