Un imobil , respectiv casa , construita pe trenul bun propiu ( cumparat inaintea casatoriei ) cu un imprumut bancar de nevoi personale , facut la o banca comerciala in timpul casatoriei pe numele subsemnatului si garantat cu un bun propiu - apartament ( cumparat inaintea casatoriei ).
Acest Imobilul , respectiv casa , nu este finalizata, este in statiul '' la rosu '' si nu este intabulata , deci teoretic nu existe in acte.
Imprumutul de nevoi personale a fost facut pe o peroada de 15 ani , din care doar 3 ani au fost achitati pina in acest moment.
Intrebarile mele sunt :
divortul de comun acord cu sotia , varianta simplificata, va fi finalizat curind , in aceasta situatie , ce drepturi are sotia la acest imobil , respectiv casa ? in conditiile in care casa se afla pe terenul bun propiu , dobindit inaintea casatoriei.
Mai are rost sa sa investesc in finalizarea casei si intabularea ei ca apoi sotia sa-mi ceara jumate ? Jumatate din ceva ce nu exista in acte...sau sa astept finalizarea divortului?
Daca finalizez si intabulez casa dupa pronuntarea divortului , iar fosta sotie hotareste sa deschida dupa ceva timp un proces de impartire de bunuri , poate obtine ceva din casa ?
Chiar daca terenul este propriu , sotia exercitand doar un drept de superficie , casa construita este bun comun (intrucat a fost construita de catre soti in timpul casatoriei .)
Prezumtia de contributie egala a celor doi soti poate fi combatuta prin proba contrara , astfel incat , cel care a avut un aport financiar mai mare , sa obtina mai mult la partajarea acestui bun.
Casa este proprietate extratabulara, dobandita din resurse din timpul casatoriei, care se cam considera comune atunci. oricum este proprietatea celor doi soti, si banuiesc ca la divort sotia nu va avea interesul sa nu zica nimic de casa.
Daca pueti dovedi ca aportul Dvs. la constructia casei a fost mai mare decat 50%, aveti sanse sa primiti o parte mai mare din casa si pentru restul eventual, in urma unei expertize sau la intelegere cu celalalt sot, sa il despagubiti pe acesta. Eventual sa aratati ca ati mostenit de undeva o suma mai mare, care a-ti investit-o in casa, sau ca a-ti primit un imprumut de la parintii, fartii/familia din partea Dvs. pentru a lucra la casa. ... si asta ar ajuta.
In nici intr-un caz nu continuati casa pana nu se finalizeza divortul si partajul, altfel riscati sa investiti mai mult in ea si cine stie ce cota parte va avea celalalt sot?!
As dori sa adaug ca acest imobil , respectiv casa, a fost construit cu un imprumut bancar de nevoi personale, pe o perioada mai lunga de timp , din care a fost restituit doar o mica parte. La finalizarea divortului se va impartii si datoria de la banca? Acest imprumut a fost garantat cu un bun propiu , obtinut inaintea casatoriei, iar sotia daca refuza plata ratelor bancare dupa divort , atunci va banca va prelua acest bun al meu la care sotia oricum nu ar avea dreptul...
Daca as prelua eu plata ratelor pina la achitarea totala a imprumutului , as dobandi o cota mai mare din casa?
Si totusi vorbim de-o casa care ,teoretic , nu exista in registre, nu este intabulata ... Iar eu refuz sa o intabulez pina la finalizarea divortului. In acest caz cum se poate impartii acest imobil ?
totusi e o constructie, existenta ei poate fi dovedita.
trebuie sa fiti aparat de un avocat.
cereti atribuirea imobilului, acceptand preluarea ratelor.
demosnstrati-va cu acte si martori contributia avuta pana acum la constructie si astfel sulta catre sotie va fi mai mica.
Uzucapiune?
dinuo
Buna ziua!
Ma aflu intr-o situatie delicata rezultata ca urmare a divortului intentat de sotia mea, divort pronuntat, finalizat.
Locuim impreuna pe o ... (vezi toată discuția)
Partaj divort
ancamaia
Buna ziua,
Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)