avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restante salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restante salariale

buna seara,

problema mea este in felul urmator: sambata (7 dec) imi preavizul la actualul loc de munca; mi s-a ascuns la interviu faptul ca voi lua salariul cu 2 saptamani in urma, adica in perioada 1-15, voi incasa pe perioada 15-30 precedenta. pe data de 1 ar fi trebuit sa incasez salariul pe perioada 1-15 noiembrie, dar neprimind nimic pana acum, normal, pana sambata trebuie sa incasez perioada din prima jumatate a lui noiembrie, pe perioada 15-30, dar si pe zilele lucratoare din perioada 1-7 decembrie. sunt intarzieri foarte mari cu banii si mi-este teama ca adunandu-se deja o suma considerabila, mie ca cei din conducere vor depasi ultima mea zi de munca la locul respectiv! sunt sigur, i-am probat, doar teama de autoritati i-ar putea grabi, fiindca nu vreau nici sa ma intind pana la craciun fara nici un ban sau, mai rau, sa trecem in anul urmator si ei tot sa nu-si fi achitat datoriile fata de mine. ce lege, ce articol sa le arat, altfel incat sa-i "oblig" sa-mi faca plata la timp? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 8 Ianuarie 2014
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

2. Art.166 C.mun.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

3. Art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
da, deci sa astept sa se faca data trecuta in contract, daca nu sa sesiez itm-ul, ori sa ma rog la Dumnezeu sa nu dureze intarzierea... pacat ca nu exista o lege care sa-i oblige, fara alte interventii, sa-si achite drepturile angajatilor; pana la urma, tot la mana si la mila lor voi sta!
Legea ii obliga la plata drepturilor salariale stabilite in c.i.m.

Nerespectarea dispozitiilor legale trebuie sa fie constatata de catre o institutie a statului , legea nu poate opera direct.
inca o intrebare: v-am spus modalitatea de plata a salariului, cu 2 saptamani in urma; aceasta metoda este legala? si, daca da, stiu ca nu sunt considerate probe, dar inregistrand discutiile pe care le am cu conducerea, credeti ca m-ar putea ajuta in vreun fel? multumesc
Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Insa sunt angajatori la care plata salariului se efectuează chenzinal, adică de două ori pe lună.

Alte discuții în legătură

Salariul neplatit constantin57 constantin57 Am fost angajat cu c.i.m perioada determinata 15-03-2013/15-09-2013.La data de 13-09-2013 am fost chemat sa semnez incetarea cim,am facut nota de lichidare am ... (vezi toată discuția)
Intarzieri salariale! iomase iomase Ce ar trebui sa faci cu un angajator care nu isi respecta contractul de munca pe care il ofera si pe care fiecare angajat al firmei l-a semnat. Mai exact, ... (vezi toată discuția)
Intarzieri in plata salariului ghe_o ghe_o Am o intrebare in legatura cu ziua de plata a salariului.Trebuia sa i-au banii pe 25.07.2013 si nici azi 14.08.2013 nu am primit nimic.Intrebare mea este ce se ... (vezi toată discuția)