avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare factura fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare factura fiscala

am inregistrat in contabilitate o factura fiscala care la un control al politiei s-a dovedit ca eram singurul care o are in contabilitate, firma care a emis-o neavind-o inregistrata. pe factura se afla stampila si semnatura celui care a emis-o. PRECIZEZ ca cel care a emis-o uitase sa treaca data pe ea, iar eu vazand ulterior ca nu o are am trecut-o eu (pixul era de alta nuanta de albastru). intrebarea mea este urmatoarea Ce am eu de suferit in urma acestui incident, avand in vedere ca am inregistrat aceasta factura, am facut receptiie, nir,...
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 12:06, 4 Decembrie 2013
Dar acele bunuri au fost livrate? Adica exista? Presupun ca da din moment ce ati precizat ca ati intocmit NIR.

Deci nefiind inregistrata la furnizor presupun ca este vorba de o factura falsa de fapt. Cred ca acea factura nu poate fi document justificativ indiferent daca s-a intocmit receptia, si deci cheltuiala cu acele stocuri nu este deductibila.

Potrivit Cod fiscal:

ART. 21 Cheltuieli
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
f) cheltuielile înregistrate în contabilitate, care nu au la bază un document justificativ, potrivit legii, prin care să se facă dovada efectuării operaţiunii sau intrării în gestiune, după caz, potrivit normelor;

Norme: ART. 21 al. 4 f)

44. Înregistrările în evidenţa contabilă se fac cronologic şi sistematic, pe baza înscrisurilor ce dobândesc calitatea de document justificativ care angajează răspunderea persoanelor care l-au întocmit, conform reglementărilor contabile în vigoare.


Legea contabilitatii 82/1991:

Art. 6. - (1) Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.


Ordin 3512/2008 privind documentele financiar-contabile:

2. Documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele şi prenumele şi, după caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care întocmeşte documentul;
- numărul documentului şi data întocmirii acestuia;
- menţionarea părţilor care participă la efectuarea operaţiunii economico-financiare (când este cazul);
- conţinutul operaţiunii economico-financiare şi, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuării acesteia;
- datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economico-financiare efectuate, după caz;
- numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care răspund de efectuarea operaţiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atribuţii de control financiar preventiv şi ale persoanelor în drept să aprobe operaţiunile respective, după caz;
- alte elemente menite să asigure consemnarea completă a operaţiunilor efectuate.



La fel nu se deduce TVA din acea factura daca e falsa de fapt (cine a livrat bunurile daca furnizorul nu a inregistrat-o?), si in plus potrivit Cod fiscal trebuie sa aiba data mentionata, iar d-voastra ati precizat ca nu avea.


ART. 146 Condiţii de exercitare a dreptului de deducere

(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) pentru taxa datorată sau achitată, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său de către o persoană impozabilă, să deţină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 155, precum şi dovada plăţii în cazul achiziţiilor efectuate de către persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare, respectiv de către persoanele impozabile care achiziționează bunuri/servicii de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare;


(19) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații:

a) numărul de ordine, în baza uneia sau a mai multor serii, care identifică factura în mod unic;

b) data emiterii facturii;

c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data încasării unui avans, în măsura în care această dată este anterioară datei emiterii facturii;

d) denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau, după caz, codul de identificare fiscală ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;


Nu aveti voie sa modificati/completati facturile /alte documente emise de terti.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
In ce priveste corectarea documentelor justificative,nu sunt admise stersaturi, modificari sau lasarea de spatii libere intre operatiunile inscrise in acestea.

In cazul in care m-ai puteti contacta furnizorul, se poate pune o stampila si o semnatura asupra modificarilor aduse si se specifica motivul modificarilor, precum si data.

La fel cum a precizat si colegul de mai sus, cei de la control pot interpreta ca factura fiscala nu are toate elementele unui document justificativ, si v-o poate "da jos".

Faptul ca furnizorul nu a inregistrat-o, nu va afecteaza in mod direct, doar in cazul in care furnizorul era inactiv, sau avea anulat codul de inregistrare TVA, caz in care aveati obligatia de a va informa cu privire la statusul societatii respectiva, sub sanctiunea de a nu avea dreptul de a va deduce TVA-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa danatr danatr bonurile fiscale mai mici de 100 ron trebuie sa fie insotite de factura fiscala? (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile - pfa traducãtor sonia1978 sonia1978 Buna ziua! Am inceput demersurile pentru a deveni PFA, am o autorizatie de traducator. Am achizitionat cele doua stamplie (dreptunghiulara + rotunda), ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal cimpazu cimpazu buna ziua, administratorul mi-a adus niste bonuri de motorina; formatul acestora este la fel ca bonurile obisnuite ex: alimente,haine etc deci nu au formatul ... (vezi toată discuția)