Unu. Proprietarii. In 2001 fratii X si Y, necasatoriti, cumpara impreuna, in cota de 1/2 fiecare, imobilul situat in ..., teren si constructii.
Doi. Imobilul. In fapt, asupra terenului la data cumpararii existau trei constructii, doua case si o anexa, insa in cartea funciara, dupa modelul vechi apare numai o inscriere "casa curte si gradina in ...".
Trei.Cererile. In octombrie 2013 fratii X,Y angajeaza un topograf pentru doua operatiuni:
- Modificarea suprafeţei imobilului –
cod 2.5.2 conform Ordinului ANCPI nr. 39/2009;
- Inscrierea construcţiilor cu numerele C2 şi C3 în cartea funciarã - cod 2.6.1. conform Ordinului ANCPI nr. 39/2009;
Patru. Coala A. In urma intocmirii si depunerii documentatiei cadastrale si a actelor anexate foaia de avere a imobilului arata in felul urmator:
- A1 - teren in suprafata de ... mp
- A.1.1 Casa P,S ...
- A.1.2 Casa P,S, ...
- A.1.3. Anexa S ...
Cinci. Surpriza, sau foaia B. In foaia B in loc sa apara tot cei doi frati, cum era de asteptat,
apare si sotia unui din ei, casatoria fiind incheiata la vreo 7 ani dupa ce cei doi frati au cumparat imobilul. Mai exact, coala B arata astfel:
- B1. X, in cota de 1/2 asupra A.1, A1.1 - cu titlu de cumparare
- B2 Y, in cota de 1/2 asupra A.1, A1.1 - cu titlu de cumparare
- B3 X, Y, si sotia lui Y, in cota de 1/1 asupra A1.2. A1.3 cu mentiunea "drept de proprietate dobandit prin Lege (sic!) in baza L.7/1996 art. 36 alin. 2.
Sase. Reexaminarea respinsa. "Ooof, ce eroare!" si-a zis X mergand la BCPI cu o cerere de reexaminare dupa ce a primit extrasul prin posta.
Nu e nicio eroare! I s-a explicat acolo cu motivarea halucinanta ca
din certificatul fiscal depus de Y ca anexa la documentatie rezulta ca e inscrisa si sotia lui in el. "Bine, dar, in primul rand ei au mai multe imobile si numarul de rol fiscal e unic, apoi, simplul fapt al platii impozitului nu-i da dreptul sa fie intabulata in CF alaturi de mine si de fratele meu cat timp imobilul cu exact aceleasi constructii care se afla si astazi a fost cumparat mult inainte de casatorie.
Sapte. Contravaloarea oalelor sparte. Documentatia de la punctul trei de mai sus a fost intocmita pentru ca ulterior intabularii tuturor constructiilor sa fie facut partajul iar X sa-si vanda partea unui tert. Dupa ce s-a facut intabularea sotiei lui Y lucrurile s-au cam incurcat iar pentru ca asupra anexei (care are o valoare ridicata, fiind o hala cu suprafata mare) pare ca X nu mai are o cota de
1/2 cat a avut in ziua cand a cumparat ci doar 1/3. Toata incurcatura aceasta, disconfortul si cheltuielile pana la aducerea cartii funciare la starea fireasca trebuie suportate de functionarii OCPI vinovati.
Art. 915. Noul Cod civ. — (1) Cel prejudiciat printr-o faptă săvârșită, chiar din culpă, în păstrarea și administrarea cărții funciare va putea cere obligarea, în solidar, la plata de despăgubiri a oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară de la locul situării imobilului și a persoanei răspunzătoare de prejudiciul astfel cauzat, dacă prejudiciul nu a putut fi înlăturat, în tot sau în parte, prin exercitarea acțiunilor și căilor de atac prevăzute de lege.
Ce parere aveti? Actiunea in despagubire are sanse de reusita? Ati avut astfel de probleme? Cum le-ati rezolvat?