avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditiile raspunderii OCPI pentru erori in tinerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditiile raspunderii OCPI pentru erori in tinerea evidentelor CF

Unu. Proprietarii. In 2001 fratii X si Y, necasatoriti, cumpara impreuna, in cota de 1/2 fiecare, imobilul situat in ..., teren si constructii.
Doi. Imobilul. In fapt, asupra terenului la data cumpararii existau trei constructii, doua case si o anexa, insa in cartea funciara, dupa modelul vechi apare numai o inscriere "casa curte si gradina in ...".
Trei.Cererile. In octombrie 2013 fratii X,Y angajeaza un topograf pentru doua operatiuni:
- Modificarea suprafeţei imobilului – cod 2.5.2 conform Ordinului ANCPI nr. 39/2009;
- Inscrierea construcţiilor cu numerele C2 şi C3 în cartea funciarã - cod 2.6.1. conform Ordinului ANCPI nr. 39/2009;
Patru. Coala A. In urma intocmirii si depunerii documentatiei cadastrale si a actelor anexate foaia de avere a imobilului arata in felul urmator:
- A1 - teren in suprafata de ... mp
- A.1.1 Casa P,S ...
- A.1.2 Casa P,S, ...
- A.1.3. Anexa S ...
Cinci. Surpriza, sau foaia B. In foaia B in loc sa apara tot cei doi frati, cum era de asteptat, apare si sotia unui din ei, casatoria fiind incheiata la vreo 7 ani dupa ce cei doi frati au cumparat imobilul. Mai exact, coala B arata astfel:
- B1. X, in cota de 1/2 asupra A.1, A1.1 - cu titlu de cumparare
- B2 Y, in cota de 1/2 asupra A.1, A1.1 - cu titlu de cumparare
- B3 X, Y, si sotia lui Y, in cota de 1/1 asupra A1.2. A1.3 cu mentiunea "drept de proprietate dobandit prin Lege (sic!) in baza L.7/1996 art. 36 alin. 2.
Sase. Reexaminarea respinsa. "Ooof, ce eroare!" si-a zis X mergand la BCPI cu o cerere de reexaminare dupa ce a primit extrasul prin posta. Nu e nicio eroare! I s-a explicat acolo cu motivarea halucinanta ca din certificatul fiscal depus de Y ca anexa la documentatie rezulta ca e inscrisa si sotia lui in el. "Bine, dar, in primul rand ei au mai multe imobile si numarul de rol fiscal e unic, apoi, simplul fapt al platii impozitului nu-i da dreptul sa fie intabulata in CF alaturi de mine si de fratele meu cat timp imobilul cu exact aceleasi constructii care se afla si astazi a fost cumparat mult inainte de casatorie.
Sapte. Contravaloarea oalelor sparte. Documentatia de la punctul trei de mai sus a fost intocmita pentru ca ulterior intabularii tuturor constructiilor sa fie facut partajul iar X sa-si vanda partea unui tert. Dupa ce s-a facut intabularea sotiei lui Y lucrurile s-au cam incurcat iar pentru ca asupra anexei (care are o valoare ridicata, fiind o hala cu suprafata mare) pare ca X nu mai are o cota de 1/2 cat a avut in ziua cand a cumparat ci doar 1/3. Toata incurcatura aceasta, disconfortul si cheltuielile pana la aducerea cartii funciare la starea fireasca trebuie suportate de functionarii OCPI vinovati.

Art. 915. Noul Cod civ. — (1) Cel prejudiciat printr-o faptă săvârșită, chiar din culpă, în păstrarea și administrarea cărții funciare va putea cere obligarea, în solidar, la plata de despăgubiri a oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară de la locul situării imobilului și a persoanei răspunzătoare de prejudiciul astfel cauzat, dacă prejudiciul nu a putut fi înlăturat, în tot sau în parte, prin exercitarea acțiunilor și căilor de atac prevăzute de lege.

Ce parere aveti? Actiunea in despagubire are sanse de reusita? Ati avut astfel de probleme? Cum le-ati rezolvat?
Maestre, cel puţin în acest caz aveţi un text de lege clar şi limpede ca lumina zilei. Nu mai poate veni Înalta Curte pentru a spune că OJCVL nu are calitate procesuală.

Mai rămîne să dovediţi prejudiciul şi, ceea ce esenţial, să convingeţi instanţa că acel prejudiciu nu a putut fi înlăturat, în tot sau în parte, prin exercitarea acțiunilor și căilor de atac prevăzute de lege.

Avem de analizat aici noutatea absolută în dreptul civil român, aceea a certificatului fiscal - act născător de drepturi reale.

Pardon, două noutăţi, a doua fiind aceea a încheierii registratorului de carte funciară - izvor de drept.

Ce vă faceţi în situaţia în care instanţa va ţine seama de cele două noutăţi şi le va aplica în practică? Vom avea şi noutăţi jurisprudenţiale în materie.

Să mă duc să mă înscriu pe rolul fiscal la Casa Poporului? :duh:
Imi e dificil de inteles de ce anume, in baza unui certificat pe care scrie negru pe alb ca nu e nascator de drepturi de proprietate, vine un nene/tanti si-i da alte efecte juridice. Si cum Mama Gaia s-a modificat cota, asta e iar... un mister.

Totusi, e discutabil in ce masura e exclusiv vina lui nenea/tanti de la OCPI, vazand ca pentru intabularea constructiilor dinainte de 2001 au nevoie de un certificat; in certificat apar mai multi oameni... ce sa faca? Sa interpreteze ce? Legea? Certificatul?
Nu pricep exact totusi cum rolul ala era asa in certificat; e unic, asa cum mai zicea cineva... nu? Mister curat!

E dificil de facut asa, o estimare a sanselor, fara sa mirosim si noi actele alea. Este clar ca in baza accesiunii se intabuleaza in acest mod constructiile, este clar ca nu putea sa dobandeasca decat X si Y, insa cata libertate de interpretare are nenea/tanti de la OCPI?

Apoi, art. aratat de tine nu se aplica in situatia data:
Lege 71/2011 :
Art. 76. - Dispoziţiile art. 876-915 din Codul civil privitoare la cazurile, condiţiile, efectele şi regimul înscrierilor în cartea funciară se aplică numai actelor şi faptelor juridice încheiate sau, după caz, săvârşite ori produse după intrarea în vigoare a Codului civil.
Or noi discutam despre acte dinainte de 2001.
Chiar si asa, revenim la Legea 7, unde art. 31 ne da ca variante de atac a incheierii atat cererea de reexaminare, cat si plangerea la judecatorie. In acest caz, la "actiunile si caile de atac prevazute de lege" intra si plangerea la judecatorie. Abia dupa judecarea acesteia, DACA prejudiciul nu e reparat, se pot cere despagubiri de la BCPI.

In toate cazurile, imi e neclar cum raspunde functionarul si biroul in cazul in acre nici registratorul-sef, niciun jude nu au admis rectificarea sau la ce cazuri anume se refera art. 915 Civil. Chiar daca judele admite cererea petentului, asta inseamna ca s-a recuperat prejudiciul in parte? Nu? Ce inseamna prejudiciu, inscrierea gresita, prejudicierea cu dreptul real inscris gresit sau alte daune ce pot aparea ca urmare a inscrierilor gresite (de exemplu, neonorarea unor promisiuni de vanzare in termen)?
Imi e complet neclar care sunt cazurile de raspundere.
Si daca judele e de acord si el cu registratorii, atunci care prejudiciu, iara? Niciunul, nu? Ca a zis si-un jude ca-i corect.

Oricum, asta pe viitor, cand inscrierea in carte funciara echivaleaza drept de proprietate. Pana atunci, raspunderea e mai mica, la fel si pagubele create.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convertire carte funciara din oficiu monica_cornelia monica_cornelia Cum procedam in cazul in care OCPI- BCPI converteste din oficiu CForiginala in care s-au intabulat terenul si constructiile propr.pers.ce a primit nr.cad.Y si ... (vezi toată discuția)
Explicare - extras carte funciara aure2009 aure2009 Buna sunt nou pe forum si imi cer scuze daca intrebarea pare puerila, sau daca s-a mai discutat. Ce as dori sa aflu este o explicatie detailiata a unui extras ... (vezi toată discuția)
Sa cumpar imobil fara autorizatie de constructie / sau certificat de edificare a constructiei ? dana2017 dana2017 Buna ziua, vreau sa cumpar o casa ridicata in anul 2000 fara autorizatie de constructie si fara p-v de receptie. Proprietarul a reusit de curand sa faca ... (vezi toată discuția)