avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod Penal

In legatura cu noul cod penal, as dori sa va intreb daca odata cu punerea acestuia in aplicare
persoanele private de libertate vor beneficia de vreo anumita clementa din partea justitiei.
Mai exact, o persoana privata de libertate executa o pedeapsa de 4 ani si 6 luni, din care 3 ani reprezinta o condamnare anterioara cu suspendare, iar restul de un an si jumatate reprezinta fapta in sine pentru care a fost arestat. Poate avea vreun avantaj de pe urma schimbarii codului penal?
Daca da as dori, daca se poate, sa aflu pasii pe care ar trebui urmati de persoana aflata in penitenciar.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 23:42, 5 Aprilie 2009
Pana la intrarea in vigoare a noului cod penal se pot face doar speculatii.
Sa asteptam forma finala a noului cod penal si intrarea lui in vigoare.
Dar se stie vreo data estimativa pentru cand se va intra in vigoare noul cod penal?
Se "zvoneste” ca ar fi gata in luna Mai a.c. (desi putin probabil sa fie si ceva de "calitate”) si intrarea in vigoare (adica se va aplica)... abia dupa un an.
In eventualitatea ca dispozitiile noului cod penal prevad pt infractiunile savarsite de persoana deja condamnata pedepse mai mici persoana respectiva va beneficia de reducerea pedepsei in conformitate cu 'legea mai favorabila”. In principiu, condamnatul nu trebuie sa intreprinda nimic pt ca e obligatia autoritatilor sa "rezolve”.
Odata cu adoptarea noului cod penal se zvoneste ca cei condamnati deja ar putea beneficia de o redozare a pedepselor. Imi poate spune cineva daca acest lucru este valabil si cand s-ar putea intampla? va multumesc.

Alte discuții în legătură

Redozare pedepse - noul cod de procedura penala, aplicabilitate cedo cedo Implementarea noului cod penal incepind cu 1 feb 2014 presupune si redozarea pedepselor aflate in executare ? (vezi toată discuția)
Regularizarea pedepselor cu privarea de libertate alexandra15 alexandra15 buna ziua este adevarat ca odata cu intrarea in viguare a noului cod penal la 1 octombrie se va face si o regularizare a pedepselor si celor care beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Redozarea pedepselor teona11 teona11 se va face redozarea pedepselor odata cu adoptarea legii de punere in aplicare a codului penal? daca da, cam pe cand? nu stie nimeni? in afara de 1 ... (vezi toată discuția)