avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se numeste escrocherie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se numeste escrocherie sau nu?

In primavara anului curent am fost intrebat daca ma implic la o cafenea, eu am raspuns ca da si mi s-a zis sa ma gandesc la nume, concept caci cel ce vroia sa deschida nu se pricepe mare lucru, eu am mai lucrat si ca barman si am stat mult pe langa tatal meu natural care detine o afacere locala. Cel cu care m-am angajat in a deschide aceasta cafenea este nasul mamei mele de la cea de a 2-a casatorie. Eu toata vara m-am gandit la tot ce trebuie facut in toamna. A venit momentul sa vad locatia, am vazut-o si ne-am apucat de treaba, mai intai grosul, curatenia si toate cele apoi a venit momentul decorarii si aranjamentelor, moment in care am inceput o simulare, un proiect pe calculator cu designul cafenelei, logouri, meniuri, toate cele necesare pentru a continua. Tin sa precizez ca acest concept este nou in constanta si nu a mai fost asa ceva pana acum nici in tara. Contributia lui nu a fost decat baneasca, eu avand 20 de ani fiind la facultate nu am de unde sa scot banii pentru a deschide o cafenea, dar ideile si calitatile necesare le am, si o pot face singur avand in vedere ca asta am facut de la 13 ani, am lucrat in bar si am stat pe langa tatal meu cum spuneam mai sus.
Am pus un tapet lichid pe stalpi si si am cumparat cateva tablouri frumoase, a adus si el de acasa 2-3 pe care le-am pus numai de gura lui, apoi cand i-am spus sa continuam cu draperii, decoararea peretilor si toate cele au inceput certurile.
In fine am zis hai sa deschidem asa si mai facem sapt viitoare caci numai era mult. Inainte de seara deschiderii ii spun: hai sa mai luam 2-3 sticle de vodka 2-3 de whisky ca daca iti vine vreo masa sa ai ce sa servesti. Era si o oferta atractiva si se astepta sa vina ceva lume. "Nasu" a refuzat zicandu-mi ca daca vine cineva se duce el si ia de la magazin... In acest moment am realizat ca nu am cu cine sa ma inteleg. Urmatoarele zile au fost un infern. I-am spus din nou de draperii si cum sa arate si cum sa vina asezate etc, si mi-a replicat:"sa faci ce vrei tu cand o-i avea tu bani!". De-aici... cred ca e de la sine inteles ca nu a mai existat niciun fel de cooperare din partea lui, s-a vazut cu cafeneaua deschisa, barman i-am adus eu, si am muncit si eu 1 luna in bar. Asa ca locatia a ramas cu niste pereti albi si o atmosfera rece, in care nu-ti vine sa intri. Numele nu se potriveste cu ce e acum de loc, proiectul arata cu totulaltfel si il am simulat in photoshop pe calculatorul personal, totul e gandit de mine, in afara de canapele si scaune care le-a adus el. Pana si mesele tot eu le-am gandit si am adus un prieten sa le taiem picioarele. In mare parte e contributia mea, si pentru asta mi s-a promis la inceput ca voi fi platit si imi va merge bine, uite ca s-a dovedit a mi se fura ideile si a mi se spune ca parerea mea nu conteaza. In tot acest timp am auzit multe de la acest "nasu" vorbe dure la adresa tatalui meu natural, chestii care nu credeam sa le aud de la un membru al familiei, pe langa un limbaj trivial. Astfel am ramas la inceput de iarna fara loc de munca cu ideea furata, cu mama si sotul ei certat, totul din cauza acestui "nas" care mi-a venit de hac. #-o
Cel mai recent răspuns: ct77mxe , utilizator 01:06, 5 Decembrie 2013
E aiurea treaba. dar si complicata. el cu o minciuna poate scapa.
Ca ii erai dator
ca ti-a platit
intre tine si el nu a existat nici un fel de contract
iar ca administrator banuiesc ca este "nasul"
trebuia facut de la inceput o asociere cu procent gen 51% el 49% si atunci era alta treaba
Sau iti poate spune ca iti plateste dar sa-i dai factura altfel nu poate da banii la negru
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
covasenco, utilizator
Din ce ati descris se pare ca nu a luat foarte mult din ideile Dvs acesta fiind motivul pentru care v-ati si certat. Daca nu aveti acte in firma sau alta varianta de colaborare va propun sa o treceti la pierderi (sau chiar la cursuri: cum se procedeaza cand te asociezi intr-o afacere, etc). Sunt sigur ca aceasta experienta nefericita te va face mai puternic si mai abil pe viitor.
Multumesc pentru raspuns! Am inteles ca se mai poate face la itm o sesizare cum ca am fost angajat fara a mi se face carte de munca si am fost platit 3 mil in 2 luni de zile, iar cafeneaua ruleaza fara actele si autorizatiile necesare, la un control se poate vedea asta.
Intr-adevar, munca la negru poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.

Lipsa autorizatiilor necesare functionarii poate fi sesizata Politiei - Serviciului de Investigare a Fraudelor si/sau ANAF-ului - Directiei Antifrauda Fiscala.
Iar eu de exemplu daca vreau sa imi continui acest proiect, gasesc un investitor, cum fac? Caci exista deja locatia cu acel nume si acea sigla.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
ct77mxe, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsa act proprietate. buna seara. sunt intr,o situatie foarte delicata. am construit ... nedea_ana nedea_ana Buna seara. Sunt intr,o situatie foarte delicata. Am construit casa pe un teren pe care mi l,au dat parintii mei verbal. Acum, dupa ce am terminat cu casa, cu ... (vezi toată discuția)
Sau furat bani pe tura mea si acum mi s spune sa muncesc sa achit datoria ori sunt dat pe mana politiei gest2 gest2 Sal, am si eu o mare rugaminte daca ma poate ajuta cineva, acum o saptamana sau furat bani de pe tura mea. Eu sunt taxator parcare dar seara am fost pus de ... (vezi toată discuția)
Fonduri TooFast TooFast Buna seara, as avea si eu o serie mica de intrebari, daca ma puteti ajuta.. As fi interesat de accesarea fondurilor europene nerambursabile. Pentru tinerii ... (vezi toată discuția)