avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare cumparare auto in rate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare cumparare auto in rate

buna ziua , va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in baza unui contract de vanzare cumparare se vinde o masina.Conform contractului contravaloarea acesteia se va plati in rate, urmand ca transferul proprietatii sa se faca dupa incasarea ultimei rate. Intrebarea este daca este corect la incasarea ratelor sa fac factura pt avans, iar dupa incasarea ultimei rate fac factura de vanzare si le stornez pe cele de avans sau sa fac factura pe valoare totala la inceput?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:21, 4 Decembrie 2013
Potrivit cod fiscal:

ART. 128 Livrarea de bunuri
(3) Următoarele operaţiuni sunt considerate, de asemenea, livrări de bunuri, în sensul alin. (1):

a) predarea efectivă a bunurilor către o altă persoană, ca urmare a unui contract care prevede că plata se efectuează în rate sau a oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei sume scadente, cu excepţia contractelor de leasing;

ART. 134 Faptul generator şi exigibilitatea - definiţii

(1) Faptul generator reprezintă faptul prin care sunt realizate condiţiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.

ART. 134^1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol.
(6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar. Prin excepţie, în cazul contractelor care prevăd că plata se efectuează în rate sau al oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei sume scadente, cu excepţia contractelor de leasing, data livrării este data la care bunul este predat beneficiarului.




Art 155 (5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:

a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condițiile art. 132 alin. (2) şi (3);

c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);

d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menţionate la lit. a) şi b).


Ordin 3055/2009:

258 - (1) În contabilitate, veniturile din vânzări de bunuri se înregistrează în momentul predării bunurilor către cumpărători, al livrării lor pe baza facturii sau în alte condiţii prevăzute în contract, care atestă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, către clienţi.
(2) Veniturile din vânzarea bunurilor se recunosc în momentul în care sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) entitatea a transferat cumpărătorului riscurile şi avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
b) entitatea nu mai gestionează bunurile vândute la nivelul la care ar fi făcuto, în mod normal, în cazul deţinerii în proprietate a acestora şi nici nu mai deţine controlul efectiv asupra lor;
c) mărimea veniturilor poate fi evaluată în mod credibil;
d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzacţiei să fie generate către entitate; şi
e) costurile tranzacţiei pot fi evaluate în mod credibil.


Eu cred ca indepliniti toate conditiile de la pct 258 (2) de mai sus.

Deci intocmiti factura si inregistrati pe venituri la data predarii bunului cf celor de mai sus, urmand ca incasarea sa se efectueze in rate, cf contract.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura neemisa la timp hillfingerr hillfingerr Buna ziua, Daca nu am apucat sa emit o factura pentru marfa trimisa in urma cu 2 luni, ce mai pot face? Multumesc pentru ajutor... (vezi toată discuția)
Vanzare constructie cu plata in mai multe transe, in mai multi ani rodicaonet rodicaonet Buna seara. Am urmatoarea situatie: o societate comerciala, platitoare de impozit pe profit, detine in proprietate o constructive veche. In anul 2014 ... (vezi toată discuția)
Tva 9% si tva 24% roxxana_soare roxxana_soare Buna ziua.Am o intrebare :cum se deduce incepand cu 1 iunie 2015 ,tva-ul la incasare pentru facurile inca neincasate cu 24%? (vezi toată discuția)