avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS la chirie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS la chirie

Din 2009 pana in prezent mama figureaza co-asigurat prin asigurarea mea de sanatate. La sfarsitul lunii trecute si-a inchiriat apartamentul din provincie pentru 400 de lei/luna.
As dori sa stiu daca este obligata sa plateasca CAS pentru venitul din chirii, acesta fiind singurul ei venit. Daca da in cat timp, de la inchiriere, trebuie sa depuna actele la casa de asigurari?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: RamonaLoredana , utilizator 21:43, 6 Decembrie 2013
- termenul este de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere;
- CAS nu este obligata mama sa plateasca la venituri din chirii, doar CASS;
- chiar daca chiria este de 400 lei /luna, va plati CASS calculat la 800 lei/luna (iar de la 01.01.2014, calculat la 850 lei/luna), adica 44 lei/luna, respctiv 47 lei/luna de la 1 ian 2014..
... plus bineinteles impozitul de 16% din chirie.
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
trandafir2, moderator
sa inteleg ca va putea ramane, in continuare, co-asigurata pe asigurarea mea de sanatate? O data la 3 luni ea are nevoie de vizita la medicul de familie precum si de eliberarea unei retete care se faceau pe baza unei adeverinte de la locul meu de munca prin care se dovedea calitatea ei de co-asigurat.
Va trebui sa anunte doar la Administratia Financiara si sa plateasca acolo acest impozit de 44/47 lei?
Multumesc.
Dvs. (mama) depune un formular la administratia financiara in baza caruia vi se emite o decizie de impunere cu cele doua componente (impozit pe venit si cass). Din momentul inregistrarii in sistem, mama este asigurata la sananate pe numele ei.
Co-asigurat(a) pe asigurarea dvs., este (va fi) doar daca nu realizeaza venituri si nu isi plateste singura cass.
Multumesc pentru raspunsuri. Sarbatori fericite va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sanatate daniella28 daniella28 buna seara,daca eram cosaigurata cu sotul la sanatate si sotul a bagat divort lasandu-,ma bolnava si in tratament,cum mai fac acum?cu mama pensionara nu pot ... (vezi toată discuția)
Plata sanatate pentru venituri din chirii CatalinaCristea CatalinaCristea Buna ziua, va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Cetatean roman cu domiciliul in strainatate -Italia, unde are rezidenta si rezidenta fiscala , ... (vezi toată discuția)
Cat platesc la stat ca firma srl-d pentru un angajat handru handru Cat plateste o firma SRL-D la stat pentru un angajat cu salariul minim pe economie, care a ajuns la 800 lei, si cat plateste angajatul fiind angajat la SRL-D? (vezi toată discuția)