Rugaminte! Ce trebuie facut de catre o persoana caruia i-a murit sotul pensionar, pentru a avea dreptul de pensie in continuare. Cei doi au stat impreuna, au copii majori, casatoriti, dar ei doi nu au fost casatoriti. Persoana supravietuitoare are peste 65 ani si nu are pensie.
Multumim!
"persoana caruia i-a murit sotul pensionar", "dar ei doi nu au fost casatoriti"...
ori au fost casatoriti, ori nu au fost... va contraziceti singur.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas:
pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din salariul mediu brut pe economie.
pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 33 alin. (5).
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3).
Bună ziua.
Va rog, dacă cineva îmi poate da un răspuns....eu am fost căsătorită cu soțul meu 19 ani, apoi la o suparare ne.am despărțit...insa am locuit tot impreuna pana a decedat...adica încă 7 ani. Am fost despărțiți doar pe hârtie...nu se schimbase nimic între noi. Urma sa ne recăsătorim...fusese doar o decizie luata la suparare și nu ne.am gandit o clipa ca el la 50 de ani nu va mai fi. Dacă nu am niciun venit , credeți ca ar fi posibila o pensie de urmas? Deci am 19 ani căsătorită legal, avem un copil, plus 7 ani care am fost despărțiți doar legal...