avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas in caz de concubinaj
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas in caz de concubinaj

Rugaminte! Ce trebuie facut de catre o persoana caruia i-a murit sotul pensionar, pentru a avea dreptul de pensie in continuare. Cei doi au stat impreuna, au copii majori, casatoriti, dar ei doi nu au fost casatoriti. Persoana supravietuitoare are peste 65 ani si nu are pensie.
Multumim!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 21:38, 2 August 2024
"persoana caruia i-a murit sotul pensionar", "dar ei doi nu au fost casatoriti"...
ori au fost casatoriti, ori nu au fost... va contraziceti singur.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas:
pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din salariul mediu brut pe economie.
pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 33 alin. (5).
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3).
Daca nu au fost casatoriti legal (nu exista un certificat de casatorie) supravietuitorul nu poate beneficia de pensie de urmas.

Multumim!
Bună ziua.
Va rog, dacă cineva îmi poate da un răspuns....eu am fost căsătorită cu soțul meu 19 ani, apoi la o suparare ne.am despărțit...insa am locuit tot impreuna pana a decedat...adica încă 7 ani. Am fost despărțiți doar pe hârtie...nu se schimbase nimic între noi. Urma sa ne recăsătorim...fusese doar o decizie luata la suparare și nu ne.am gandit o clipa ca el la 50 de ani nu va mai fi. Dacă nu am niciun venit , credeți ca ar fi posibila o pensie de urmas? Deci am 19 ani căsătorită legal, avem un copil, plus 7 ani care am fost despărțiți doar legal...
A.m uitat sa menționez ca am 53 ani și am și 34 ani de munca efectiv....insa acum am rămas fără serv . Ajuta cu ceva?

Alte discuții în legătură

Pensia sotului decedat hajnyci hajnyci Buna ziua! In cazul in care a decedat unul dintre soti, exista posibilitatea ca sotul supravietuitor sa solicite o parte din pensia celui decedat? In cazul in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Drept de pensie de urmas. bagherag bagherag In ce conditii se acorda pensia de urmas sotului supravietuitor? Multumesc, Stoica Roxana Gabriela (vezi toată discuția)