avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contract cu casa de pensii?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contract cu casa de pensii?

Buna ziua,

As dori cateva informatii in legatura cu plata contributiei pentru pensie.
Mama soacra are 55 ani si are lucrati 9 ani la CAP cum era pe vremuri. Am inteles ca ar putea incheia un contract cu casa de pensii unde sa mai contribuie cativa ani ca sa poata iesi si ea cu o pensie.
Intrebarile mele sunt:
1. Cati ani trebuie sa mai contribuie? Stiam ca pana acum stagiul minim era de 10 ani, dar acum nu stiu cat mai e? 15 ani?
2.Care ar fi varsta la care ar putea iesi la pensie?
3.Care ar fi contribuitia minima? care este valoarea minima de contributie la un astfel de contract?

Multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
miki3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:15, 8 Aprilie 2009
Va raspund doar la intrebarea nr. 3: salariul minim pe economie.
Pentru restul, dati-mi, va rog, urmatoarele date:
-data nasterii;
-vechimea totala realizata in munca;
-perioadele in care a realizat stagii asimilate, daca este cazul (armata, facultate, invaliditate);
-perioadele in care a lucrat in grupa I sau II de munca ori in conditii deosebite sau speciale, tot daca este cazul.
Este nascuta in 24.05.1954; vechimea pana acum este de 9 ani munciti la vechiul CAP; nu a avut perioade asimilate in sensul ca nu a fost in caz de invaliditate, armata, etc, iar ca grupa de munca cred ca se incadreaza la grupa II de munca pentru munca ce a prestat-o.

In legatura cu contributia minima am citit undeva ca ar fi suma minima de 420 roni(chiar daca salariul minim este de 600 roni) si stiu pe cineva care contribuie la suma de 500 roni. Este valabil doar pentru cei care isi intocmesc astfel de contracte?

Multumesc si astept un raspuns.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2009
miki3, utilizator
1. In privinta sumei minime pentru care urmeaza sa incheiati contractul, sunt case de pensii care agreeaza si solutia "cat se poate".

2. Varsta standard de pensionare pentru mama dvs. este de 59 ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 6 luni.

3. Puteti solicita casei teritoriale de pensii calcularea timpului util. Potrivit art. 162, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, "incepand cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, reprezinta 0,57255 puncte.
Multumesc mult pentru raspuns.
Mai am o intrebare:
Acest contract incheiat cu Casa de pensii prin plata cotei de CAS de 31,3% implica doar asigurarea pentru pensie nu si pentru sanatate si somaj, nu?
Pentru a beneficia de ajutorul de somaj trebuie incheiat contract separat si platit fondul de somaj?
Am gasit mai multe informatii dar nu stiu daca sunt de actualitate:

Persoanele care se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor pentru somaj pot incheia un contract de asigurare cu agentia de ocupare a fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au cel putin 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar minim din contractul de asigurare este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 3.25%, aplicata asupra venitului lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Prin urmare in cazul ei ar putea incheia un contract de asigurari sociale si pentru somaj astfel sa oscileze perioadele de plata a Cas cu somaj(acesta fiind considerata perioada asimilata), astfel ar beneficia si de 6 luni somaj la fiecare an contribuit.Asta pana cand implineste varsta de pensionare(59 ani si 6 luni)

Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
miki3, utilizator

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare cdragus1 cdragus1 Am 52 ani barbat,am vechime de 26 ani+1 an armata +somaj 1 an de atunci nu mai lucrez, as vrea sa platesc in continuare din buzunar in continuare la casa de ... (vezi toată discuția)
Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de asigurare sociala? brezan brezan Mai am 1 luna si mi se termina somajul. Am 52,4 ani si o vechime in campul muncii de 33 ani. As dori sa cotizez in continuare pana la 35 de ani vechime pt. ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie / agricultor / contract de asigurare sociala / oug nr. 94/2010 miki3 miki3 Buna ziua, Mama mea este nascuta in 24.05.1954; are vechime 9 ani(lucrati la CAP) iar de 2 ani are facut un contract la casa de pensii si a platit ... (vezi toată discuția)