avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% la teren?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% la teren?

In cazul unui contract de colaborare in vederea construirii, intre o persoana fizica - care detine terenul si urmeaza sa primeasca banii pe teren la vanzare si o firma dezvoltatoare - care urmeaza sa construiasca cateva case ce urmeaza sa le vanda, daca se indeplinesc conditiile pentru a vinde cu TVA de 5%, acest procent se aplica si pentru teren si pentru casa?
Sau avand in vedere faptul ca proprietarul este o persoana fizica, alta decat firma dezvoltatoare, va plati 24% la vanzarea terenului, chiar daca s-a construit o casa pe el cu TVA de 5%?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 13:17, 16 Decembrie 2013
Buna ziua,

Obligatiile in cazul asocierii in participatiune cu o persoana juridica, revin persoanei juridice. Aceasta are obligatia retinerii la sursa si virarii urmatoarelor impozite in contul persoanei fizice:
1. 16% impozitul aferent venitului cuvenit persoanei fizice, potrivit art.13, litera e din CF;
2. 5.5% CASS aplicat venitului net potrivit art.296^22, alineatul 4 din CF;
3. 10.5% CAS aplicat venitului net potrivit art.296^22, alineatul 4 din CF.

Baza legala pentru plata contributiilor sociale(CAS si CASS). este urmatoarea:
ART. 296^21 Contribuabili
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri cu caracter de continuitate floare _de_ colt floare _de_ colt O persoana fizica detine mai multe apartamente in proprietate si doreste sa le vanda. In ce moment este obligata sa se inregistreze in scop de TVA?De ... (vezi toată discuția)
La ce cifra ramine tva la vinzarea imobielor,35000 sau 65000? gloriprest gloriprest As dori sa stiu mai multe strategii de a nu achita tva la vinzarea unei case proprietate personala. (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)