avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Obiecte de inventar si mijloace fixe
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Obiecte de inventar si mijloace fixe

Ce se intampla cu obiectele de inventar si mijloacele fixe cand se inchide un pfa? Situatia in care se valorifica este reglementata in legislatie. Intrebarea se refera la situatia in care, ele nu se valorifica, si nu sunt complet amortizate.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 15:28, 7 Decembrie 2013
Buna ziua,

Potrivit punctului 36 din Normele art.46 din CF,

În venitul brut al afacerii se include şi suma reprezentând contravaloarea bunurilor şi drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitării activităţii şi la încetarea definitivă a acesteia în patrimoniul personal al contribuabilului, operaţiune considerată din punct de vedere fiscal o înstrăinare. Evaluarea acestora se face la preţurile practicate pe piaţă sau stabilite prin expertiză tehnică.

În cazul încetării definitive a activităţii, din punct de vedere fiscal, sumele obţinute din valorificarea bunurilor şi drepturilor din patrimoniul afacerii, înscrise în Registrul-inventar, cum ar fi: mijloacele fixe, obiectele de inventar şi altele asemenea, precum şi stocurile de materii prime, materiale, produse finite şi mărfuri se includ în venitul brut.

Numai bine
Am inteles, dar necesita explicatii pentru ca, fiind vorba si de lucrari de reparatii si modernizare de sediu social (de ex: usa de intrare, ferestre pvc, etc, lucrari permise de codul fiscal ca si deductibile), nu vor trece dupa inchiderea pfa in proprietatea personala, raman pur si simplu la locul lor, "contribuabilul renuntand si la sediu social (pleaca inclusiv din tara)
Reparatiile sunt cheltuieli ale perioadei in care au fost efectuate(platite) si se considera efectuate in legatura cu activitatea.

In ce priveste modernizarile care s-au constituit ca si imobilizari, acestea vor trebui transferate in patrimoniul proprietarului de sediu prin vanzare si vor fi incluse oricum in venitul brut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere auto de pe pfa pe persoana fizica dorugeo dorugeo Am o masina cumparata si inmatriculata pe PFA si vreau sa o trec pe persoana fizica sau sa o trc pa numele fiului meu. Cum se face si Ce implica asta ??? (vezi toată discuția)
Suspendare activitate pfa cris_nedelcovici cris_nedelcovici Buna ziua, Am suspendat activitatea PFA (timp de 3 ani). Nu doresc sa reiau activitatea ca PFA .Puteti sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a face lichidarea ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical vinde un imobil ionescucarmen ionescucarmen Buna Ziua! daca un cabinet medical vinde proprietatea in care isi desfasoara activitatea, ce impozite plateste? multumesc (vezi toată discuția)