avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii de acordare a concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii de acordare a concediului medical

in cazul rupturii de tendon achilian tratata prin interventie chirurgicala si care necesita o perioada destul de lunga de recuperare, cum se acorda concediul medical?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:03, 8 Decembrie 2013
Concediul medical este dat de medicul de familie (in limita a 5 zile) si de medicul specialist, peste aceasta limita, si vizat de medicul de familie.
OUG nr.158/2005:

ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

ART. 14
(1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
Multumesc celor care mi-au raspuns.
Insa ma interesa si modalitatea de plata a concediului medical. Mi se pare o aberatie sa ti se plateasca concediul medical cu 75% pt ”ruptura de tendon achilian-tratata prin interventie chirurgicala(imi cer scuze ca ma repet)” ,in conditiile in care esti efectiv imobilizat la pat si fara ajutorul altei persoane nu te poti descurca sa iti asiguri cele necesare traiului.
A dat cineva in judecata CAS pt asa ceva?
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
Ciprian_st, utilizator
Calculul indemnizatiei de concediu medical se face astfel: veniturile realizate in cele 6 luni anterioare (care au fost baza contributiei la sanatate) se impart la totalul zilelor lucrate in cele 6 luni (fiecare luna cu 20, 21, 22 sau 23 zile lucratoare), iar media obtinuta se inmulteste cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada de concediu medical si cu procentul aferent codului de indemnizatie.
Valoarea medie zilnica se mentine aceeasi pe toata durata concediului medical acordat in continuare.
Contributiile retinute sunt:
CAS 10,5% = 2223 x 35% x 10,5% = 82 lei
CASS 5,5% = 0
somaj 0,5% = 0
impozit= 16% din indemnizatia de concediu medical - deducere personala - CAS


Multa sanatate!

OUG nr.158/2005:
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.


Sa stiti ca sunt situatii cand indemnizatia de concediu medical este mai mare decat salariul realizat prin prezenta la munca, deoarece in veniturile luate in calcul sunt si premii, indemnizatia de concediu, sporuri acordate, ajutoare conform CCM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului? aloaurica aloaurica in somaj de o luna,acum sunt in concediu medical.Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului.Somajul este cu durata de 1 an. (vezi toată discuția)
C. m. ogr ogr Doresc sa stiu de cite zile de concediu medical esre nevoie ca sa fii trimis la comisie,daca este necesar ca acesta sa aiba continuitate sau se poate si cu ... (vezi toată discuția)
Peritonita operata Miron Mirela Miron Mirela Dacă mi s-a dat 60 de zile de medical, iar eu tot nu mă simt bine, ca să pot să încep serviciu. Mai pot să-mi prelungesc concediu medical? Și unde ... (vezi toată discuția)