avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis anulat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis anulat

buna ziua,intrebarea mea este...dupa cat timp pot da examen de redobandire a permisul de conducere,in acest caz...( În temeiul art. 33 lit. a) şi lit.) b din Codul penal şi art. 34 alin. 1 lit. b) din Codul penal, contopeşte pedepsele aplicate, de 6(şase) luni închisoare, de 3(trei) luni închisoare şi, respectiv de 1(un) an închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1(un) an închisoare. În baza art. 71 din Codul penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a şi lit. b) din Codul penal pe durata executării pedepsei. În temeiul art. 81 din Codul penal suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 3(trei) ani, calculat potrivit art. 82 din Codul penal. În temeiul art. 359 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 din Codul penal a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii. În temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii)...multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
sergiuconstantin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Stefan Bicov , Avocat 13:59, 8 Decembrie 2013
Dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare puteti sa va prezentati la examen pentru obtinerea permisului de conducere.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
Stefan Bicov, Avocat
termenul de incercare de 3 ani m-a facut sa ma intreb daca nu cumva,aceasta e perioada care trebuie sa treaca pentru a ma putea prezenta la examen...va multumesc foarte mult pentru raspuns
In baza carui art. din OUG 195 ati fost condamnat?
Art. 116 oug 195/2002

(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:



b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;



(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:

a) este aptă din punct de vedere medical;

b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).


Este valabil acest text de lege, fireste daca va raportati la una din faptele prev la art.114 alin.1 si art. 115 alin.1. deoarece in descriere nu precizati.

ART. 116 OUG195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
......................................
ART. 114*)
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
c) *** Abrogată
#B
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
#B
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 7 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), la articolul 114 alineatul (1), literele b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
#M16
"b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2) şi (4) din Codul penal;
..........................................................................
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal."

#B
ART. 115
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.
#M1

Alte discuții în legătură

2 condamnari cu suspendare - contopire sau nu davya davya PRIMA : Solutie: Condamnă pe inculpat ( la: - 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea la data de 1. 11. 2009 a infracţiunii de „refuz al unei ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare pedeapsa codeck codeck Buna ziua! Cand se prescrie executarea pedepsei in urmatoarea speta, daca sentinta a fost data pe 1 iunie 2011, pe vechiul cod penal? Motivarea instantei pe ... (vezi toată discuția)
Sentinta conducere fara permis ungureanualin ungureanualin buna dimineatza!am si eu o mare nelamurire,nu inteleg ce pedeapsa am primit poate cineva sa imi explice va rog frumos.... Obiect dosar: infracţiuni privind ... (vezi toată discuția)