avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Trebuie platit CAS chiar daca venitul PFA a fost ZERO?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Trebuie platit CAS chiar daca venitul PFA a fost ZERO?

Am infiintat un PFA in august 2012 avand ca obiect de activitate: montare de instalatii sanitare, de gaze si aer conditionat, eu nefiind salariata in decursul acelui an. Am optat pentru impozitarea in sistem real si am estimat un venit lunar de 300 lei.Tot atunci, inspectoarea de la Circa Financiara m-a determinat sa completez si declaratia 600 cu un venit estimat de 741 lei si cota aferenta de 232 lei pentru CAS spunandu-mi ca oricum se genereaza automat..
Activitatea firmei a fost zero, iar in martie 2013 am radiat firma, dupa ce am depus declaratia 200 cu venit realizat 0. Intre timp am platit sanatatea si impozitul anticipat, mai putin CAS-ul.
Acum mi se spune ca neaparat trebuie sa platesc si acel CAS in valoare de 1600 lei (cu penalitati incluse), chiar daca venitul meu realizat a fost zero. Este intr-adevar obligatorie plata CAS-ului?
multumesc anticipat pentru raspuns


Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 18:31, 10 Decembrie 2013
DA.
Da, trebuie sa platiti.
Aceasta suma ( fara penalitati) se va regasi in viitor la calculul pensiei dvs, nu sunt "pierduti" definitiv.
Consider ca nu trebuia sa completati decl. 600, doar ca asa v-a determinat cineva. Acel cineva mai bine va incadra corect, fiind la inceputul activitatii in cursul unui an fiscal, adica asa cum spun normele metodologice prin art 32 pentru art 296^22 din cod fiscal:
32. Venitul declarat de contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Codul fiscal reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcţie de:

– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;

– valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Corecta precizarea.Atata timp cat ati declarat ca veti realiza venitul minim lunar, atunci sunteti obligat sa platiti CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa scorus69 scorus69 Buna ziua la pfa in care am venit mai mic decat 800 lei /luna trebuie sa platesc CAS si CASS.? Nu am CM in alta parte .multumesc (vezi toată discuția)
Declaratia 600 doru6 doru6 Daca sunt PFA si am un venit net lunar mai mic decat cel prevazut de lege pentru a contributia obligatorie la sistemul de pensii (respectiv am un venit net ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie depunerea d600 pt un pfa sau i.i. ziarediverse ziarediverse Un PFA sau I.I. mai este obligat sa depuna declaratia 600 pana pe 31.o1.2013 in conditiile in care in cursul anului 2013 a realizat un profit sub cel minim ... (vezi toată discuția)