avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conditie -coasigurat la sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conditie -coasigurat la sanatate

buna ziua
am urmatoarea situatie
un angajat este casatorit cu o persoana de cetatenie ucraineana
certificatul de casatorie este eliberat in Romania, si are eliberata carte de rezidenta ptr mambrii de familie, nu lucreaza nicaieri iar domiciliul fiscal il are in Romania.

intrebarea este: poate sa fie coasigurat la sanatate acceptata de sotul ei la locul de munca?

rog mult ajutati/ma!
Cel mai recent răspuns: alinacasaru , utilizator 00:10, 3 Mai 2012
Coasiguratul - Act de identitate si un document care atesta calitatea de asigurat a persoanei in intretinerea careia se gaseste coasiguratul, document care sa ateste relatia de rudenie sau casatorie, declaratie pe proprie raspundere ca nu realizeaza venituri impozabile sau document eliberat de organul fiscal teritorial din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile si declaratie pe proprie raspundere a persoanei asigurate prin care declara ca are in intretinere persoana coasigurata. Pot fi coasigurati numai urmatoarele categorii de persoane sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
Buna ziua,
Da...poate deoarece prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 194 din 12 decembrie 2002 (*republicata*) privind regimul strainilor in Romania*)publicata in MONITORUL OFICIAL I nr. 421 din 5 iunie 2008 se prevede doar obligativitatea dovezii mijloacelor de intretinere si a asigurarii sociale de sanatate.Dovada asigurarii sociale de sanatate se face prin adeverinta eliberata de CASS din raza judetului de resedinta. Cetatenii straini din afara U.E casatoriti cu un cetatean roman beneficiaza de aceleasi drepturi in ceea ce priveste asigurarile sociale de sanatate, astfel incat poate opta pentru asigurarea in regim de coasigurare dobandind calitatea de "coasigurat".
Intrebarea e: in cazul alegerii acestei variante, sa zicem ca fac rost de adeverinta de salariat a mea, dau declaratie ca sotul e co-asigurat, etc., sunt suficiente aceste acte?sau mai e necesara vreo hartie cum ca serviciul meu a platit in plus si pentru co-asigurat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat la sistemul public de sanatate stelach stelach Buna ziua, Un salariat, solicita inscrierea sotiei , la asigurarile de sanatate ca si coasigurat. ce documente trebuie sa solicit salariatului pentru sotie, ... (vezi toată discuția)
Coasigurat maryuca maryuca Am si eu o intrebare : un cetatean strain poate fi coasigurat al unui cetatean roman salariat? daca da, ce documente trebuie sa solicite angajatorul ... (vezi toată discuția)
Coasigurare kis_ioana kis_ioana pot fi coasigurat dupa mama mea? (vezi toată discuția)