avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Campanie de fidelizare
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Campanie de fidelizare

Buna ziua,

Am urmatoarele intrebar1

1. Regulamentul unei campanii de fidelizare trebuie obligatoriu publicat in M.O.? Campania consta in acordarea unui cadou consumatorilor care cumpara de la noi 5 produse (nu 4, sau 3 etc). Produsele noastre nu trebuie neaparat cumparate toate o data;
2. Cadourile trebuie acordate neaparat cu garantie(asta nu inseamna ca vrem sa inselam consumatorii)?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 21:36, 11 Decembrie 2013
Ceea ce vreti sa faceti dvs. pare a fi vanzare cu prime, asa cum este definita in Art. 48 din Ordonanta Guvernului Nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicata:
Vânzarea cu prime este acea practică comercială prin care la vânzarea sau oferta de vânzare de produse/servicii se oferă consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii.


Nu stiu ca pentru astfel de oferte sa fie obligatorie publicarea in MO. In opinia mea este suficient sa informati corect clientii asupra campaniei: cat dureaza, care produse sunt cuprinse in campanie, ce produse oferiti ca fidelizare etc. Si da, consider ca este obligatoriu sa asigurati garantia acelor produse pentru ca vor figura pe o factura, chiar daca vor fi cu valoare zero pentru client. Chiar daca nu le dati garantie pe hartie, factura va fi suficienta ca sa arate obligatiile dvs. in calitate de comerciant.

Un punct de vedere asupra acestei practici puteti citi aici:
[ link extern ]

PACHETE PROMOTIONALE

In cazul in care la vanzarea sau oferta de vanzare de produse sau servicii se atribuie consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, sub forma unor produse sau servicii, o asemenea practica este calificata de OG nr. 99/2000 ca fiind vanzarea cu prime. Formele cele mai des intalnite in ceea ce priveste o asemenea practica sunt acordarea unor obiecte promotionale cadou, atribuirea unor produse sau servicii complementare sau acordarea unei reduceri la al doilea produs sau a mai multor produse la pretul unuia singur.

Legea interzice, de principiu, vanzarea cu prime, prin exceptie aceasta fiind permisa in anumite situatii, cum ar fi cazul in care este vorba de produse identice sortimental cu produsele cumparate (spre exemplu acordarea unei camasi cadou in cazul achizitionarii unei bluze), acordarea cu titlu gratuit a unor produse avand o valoare de pana la 10% din pretul de vanzare, servicii post-vanzare (spre exemplu garantia sau servicii de montaj, transport sau livrare), produse / servicii indispensabile utilizarii normale a produsului sau serviciului cumparat (spre exemplu, acordarea cu titlu gratuit a unui bec in cazul achizitionarii unei lampi, etc).

Consideram ca limitarile impuse de legislatie sunt indiscutabil mai mari prin comparatie cu reglementarile europene, astfel incat recomandarea noastra este ca retailerii sa practice vanzari prin care se ofera pachete promotionale chiar si in afara cazurilor de exceptie prevazute de legislatie si mentionate mai sus. In caz de incalcare, apreciem ca riscul este unul redus. De altfel, din experienta noastra, ANPC nu a sanctionat pana acum vreun comerciant pentru vanzarea cu prime. Mai mult, un proiect de modificare a OG nr. 99/2000 si aflat in prezent in dezbatere la Camera Deputatilor propune eliminarea interdictiei cu privire la vanzarea cu prime.

Din punct de vedere fiscal, o atentie sporita trebuie acordata documentelor justificative in baza carora se acorda aceste pachete (e. g. contracte, procese verbale, facturi, etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot oferi un produs gratuit? myno myno Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot oferi , legal , un produs gratuit clinetilor. Ce acte trebuie sa intocmesc sau care este procedura? Mu (vezi toată discuția)
Facturare materiale consumate iuli-ana iuli-ana Buna ziua, Firma achizitioneaza materiale pe care le consuma la alta societate, dar societatea respectiva le vrea facturare separat si nu impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Concurs cu premii in bani laura-jurist laura-jurist in czul in care o firma care produce materiale de constructii, in scopu stimularii achizitionarii acestora, doreste sa ofere premii in bani, acestia fiind pusi ... (vezi toată discuția)