sunt pilot maritim .am un act adizional la contractul individual de munca in care ma oblig sa platesc o suma de bani,daca plec in termen de 5ani din firma.aceasta suma de bani nu am primito doar am semnat pentru ia ca o garantie a firmei sa nu plec daca plec mai devreme de indeplinirea celor 5ani chiar trebuie sa dau acesti bani inapoi?
Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.