avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ce forma e mai avantajoasa pentru mine PFA sau SRL?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ce forma e mai avantajoasa pentru mine PFA sau SRL?

Buna ziua,

Urmeaza sa imi deschid o firma de decoratiuni facute de mine.Inca nu am ales forma juridica.
Nu imi pot da seama ce e mai avantajos pentru mine dpdv fiscal, sa aleg PFA (sunt angajata in prezent, deci nu as mai plati CAS cred),dar nu am un atestat pe domeniul asta, sau un SRl(micro cu 3% imp)?...Nu preconizez profit in primele trimestre cel putin.
Inca o intrebare , daca aleg SRL-D in ideea de a nu plati taxele de infiintare, mai sunt obligata la ceva? sa reinvestesc 50 % din profit ..asta af fi tot?

Multumesc foarte mult!

Cel mai recent răspuns: PFA SANDU ADRIANA , Consultant managementul calitatii 10:25, 16 Ianuarie 2014
Probabil cel mai avantajos pentru dvs este sa deschideti un PFA sau un II (Intreprindere Individuala). Nu cred ca va rebuie un atestat, ci copie dupa diplomele/certificatele dvs. Este mai avantajos din punct de vedere fiscal (contabilitate in partida simpla). Chiar daca aveti si statutul de angajat, veti plati (ca PFA / II), in mod obligatoriu, si contributia la fondul de sanatate (5,5% din venitul net/an), insa nu veti mai plati si contributia la fondul de pensii. Aveti grija, ca SRL-D nu platiti doar 3 % impozit total, ca sa zic asa. Acesta este doar impozitul pe profit. De asemenea, ca PFA / II puteti dispune mult mai usor de banii dvs. Ca SRL, lucrurile se complica putin cand trebuie sa va luati banii dvs (adica dividende); atunci intervine un alt impozit de 16 %. Deci analizati atent ce si cum......In plus, ca SRL-D este obligatoriu sa aveti contabil (deci, va trebui sa-l platiti). De asemenea, in calitate de PFA / II va puteti deduce cota-parte din cheltuielile cu intretinerea sediului,dar ca SRL-D, nu prea. Ar trebui sa treceti toate contractele cu furnizorii de utilitati pe SRL-D si, in mod automat, costurile sunt mai mari pentru SRL-uri....
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
PFA SANDU ADRIANA, Consultant managementul calitatii
Persoana fizica autorizata (PFA) poate fi orice persoana fizica abilitata in conditiile legii, sa desfasoare in mod independent o activitate economica.
Pot desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent persoanele fizice, cetateni romani sau cetateni straini, care provin din statele membre ale Uniunii Europene si din statele apartinand Spatiului Economic European.
Inainte de inceperea activitatii economice persoana fizica are obligatia sa ceara autorizarea functionarii si inregistrarea in Registrul Comertului.
Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu. Calitatea de angajat propriu se refera la dreptul de a fi asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de legile care reglementeaza aceste domenii.
PFA isi poate deduce toate cheltuielile legate de business.
Potrivit modificarilor aduse Ordonantei 44/2008 prin Ordonanta de Urgenta 46/2011, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent pot acum angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia dar nu vor putea fi in continuare angajate ale unor terte persoane cu care colaboreaza.
PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune,daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau, iar in caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare, daca are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din codul comercial.
Creditorii isi vor executa creantele potrivit dreptului comun, in cazul in care PFA nu are calitatea de comerciant.
Cine poate fi PFA?
Persoana care are o profesie liberala ( avocat, notar, executor judecatoresc, traducator, medic, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, arhitect,expert tehnic, sportiv etc);
Persoana care are o meserie (tamplar, zidar, electrician, mecanic auto, inginer, economist, etc.)
Persoana care vrea sa realizeze fapte de comert (activitati de productie, activitati de comert, organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive, activitati de intermediere);
Persoana care doreste sa-si valorifice drepturile industriale (inventii, know-how, marci inregistrate, procedee tehnice) sau din drepturi de autor si drepturi conexe prin orice forma (contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, franciza.)

ACTE NECESARE

Pentru infiintare persoana fizica autorizata(PFA) trebuie sa ne puneti la dispozitie urmatoarele documente:
1.Copie C.I./B.I./Pasaport;
2.Actul de proprietate al imobilului unde va avea sediul PFA-ul;
3.Contract de comodat, contract de inchiriere, declaratie de luare in spatiu sau orice alt act juridiccare confera dreptul de folosinta asupra spatiului in care se va stabili sediul PFA;
4.Acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor;
5.Documente care sa ateste calificarea, pregatirea profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizarea (copie diploma, copie certificate de calificare sau copie de pe carnetul de munca in care sa fie evidentiata o experienta profesioanala de minim 2 ani in domeniul in care se solicita autorizarea);
6.Specimenul de semnatura al persoane fizice autorizate.
Multumesc, foarte complet raspunsul.
Eu am insa alte intrebari:
1. la deschiderea sau dupa ce am deschis PFA-ul, firma la care lucrez, va fi instiintata? Spre ecemplu, eu ca si angajat nu doresc ca firma la care lucrez sa stie ca eu mi-am deschis PFA.
2. cate coduri CAEN se pot inregistra la un PFA. Daca, spre exemplu, dupa jumatate de an, mi se dschide o oportunitate in alt domeniu fata de codul CAEN, inscris initilal, cum procedez?

Multumesc
Nu va fi instiintata firma unde lucrati. Cine sa o instiinteze ? Poate numai dvs sau cunoscutii....
Puteti avea un cod CAEN ca activitate principala si alte trei sau patru ca activitati secundare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - dar ce anume?????? iki iki Buna ziua tuturor, as avea o intrebare , am terminat ASE la contabilitate si informatica de gestiune si am un curs de inspector resurse umane , ce ma sfatuiti ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl? Euromintl Euromintl Buna ziua, In curand ar trebui sa incep o colaborare project based cu o firma care nu are nici un fel de forma juridica in Romania.In incercarea de a ma ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ?? nixman nixman Salutare! Am o mare intrebare ce se invarte acum in capul meu.Vreau sa deschid o afacere cu privire la comercializarea si montarea tiglei metalice si nu numai ... (vezi toată discuția)