Am avut o problema acum doi ani si pentru recuperarea unor debite am apelat la o companie de recuperari creante. Cu sprijinul lor am obtinut anul trecut o decizie din partea instantei pentru incuviintarea executarii silite, iar executorul judecatoresc a demarat procedura in vara.
.
Dupa mai multe interogari, mi s-a spus ca debitorul nu este angajat si nu are venituri. In plus, nu are nici bunuri in proprietate.
Solutia propusa acum este sa depun plangere penala in care sa solicit arestarea preventiva a debitorului si instituirea unui sechestru asigurator.
Ce parere aveti? Daca debitoul nu are bunuri, este oportun un astfel de demers? Ma poate ajuta sa-mi recuperez datoria?
Deci nu este o practica uzitata sa se apeleze la procesul penal, daca nu se pot recupera banii prin executare silita? Eu nu ma pricep, de aceea am si apelat la o companie specializata, iar dansii spun ca asa se face de obicei si eu nu mai stiu exact ce sa cred. Creanta in cauza nu depaseste 5000 Euro.
"Specialisti" din societatile astea de recuperari debite fac orice doar sa mai incercati o cale prin care ei pot taia chitanta ( adica a face profit ). Va spun din experienta in comercial singura infractiune pe care ati putea sa o imputati datornicului ar fi cea prevavuta in art. 215 ( inselaciunea in conventii ) doar ca este foarte greu daca nu aproape imposibil sa dovediti EROAREA. PAREA MEA SINCERA SI SFATUL PENTRU DV. E SA O LASATI ASA FIINDCA NU O SA VA MAI RECUPERATI BANII DACA RESPECTIVUL ESTE INSOLVABIL. De arestat nici nu poate fi vorba fiindca nu aveti de unde sti dv. sau cum dovedi daca respectivul a facut asta intentionat dar si asa in asemenea cazuri arestarea este prea putin probabila. Iar referitor la sechestrul asigurator este nefondata : PE CE SA II PUNETI SECHESTRU DACA NU ARE BUNURI ?????. CONCLUZIA : NU PENALUL PREA PUTIN PROBABIL SA VA REZOLVE PROBLEMA !
Stimabile domn, un proces penal in acest sens inseamna doar atunci cand procurorul de caz constata o infractiune, incepe urmarirea penala si trimite cu o anumita propunere ( arestare, amenda, etc ) spre solutionare instantei competente, abia atunci putem vorbi de un proces penal in toata puterea si intelesul sau. In ceea ce priveste onorariul executorului, daca acesta nu il poate recupera de la debitor atunci da va cere dv. plata acelui onorariu ceea ce cred ca este foarte corect fiindca dv. ati solicitat executarea si atunci mi se pare la fel de normal sa o si platiti indiferent de rezultatul executarii ! Repercursiuni pentru dv. nu sunt, doar ca ramaneti pagubit !