am lucrat la o firma timp de un an si opt luni,in urma restructurarii postului am primit un preaviz care s-a incheiat astazi,dorind sa imi depun actele pentru somaj m-am lovit de anumite probleme pe care as dori sa mi le lamuriti.Angajatorul spune ca imi poate da documentatia dar abia pe la jumatatea lunii ianuarie deoarece am prins ca si angajat cele 13 zile din decembrie.e corect?Nu mi-ar da decizia de incetare a activitatii cu data de 13 decembrie si restul documentatiei doar pana la sfarsitul lui noiembrie?Perioada aceasta care trece de la incetarea contractului de munca13 decembrie si pana la depunerea actelor de somaj in ianuarie cand zice angajatorul nu ma va afecta candva fiind o intrerupere?Eu sincer as dori sa ma angajez deoarece am nevoie de bani dar negasind ceva as dori sa intru in somaj cat mai repede mai ales ca angajatorul nu mi-a platit petrioada de preaviz iar la somaj se va lua in considerare data la care eu voi depune actele si nu ziua cand am incetat activitatea.Ce ma sfatuiti sa fac?Multumesc anticipat pentru raspuns si il astept cu nerabdare.
1. Spuneti angajatorului sa va completeze adeverinta pentru somaj (Anexa 26) incepand cu luna noiembrie si 12 luni in urma.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj incepand cu data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice.
Hm,de ce oare ,aveam impresia ca pentru a beneficia de indemnizatia de somaj este necesar sa ai ,in ultimele 24 luni ,12 luni lucrate ! Sau este una din conditii ?!
..........................
Revin,da, este una dintre conditii si daca nu respecti termenul de10 zile asta nu inseamna ca, nu ti se mai da somajul !
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
2. Legea nr.76/2002 prevede ca , pentru a se beneficia de la data incetarii c.i.m. actele pentru somaj se depun in termen de 10 zile de la data incetarii raportului de munca.
Depasirea acestui termen dar nu mai mult de 12 luni de la data incetarii c.i.m. implica faptul ca, indemnziatia de somaj se va acorda de la data depunerii actelor.
Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Dreptul la somaj
dumvlad
Administratorul unei firme si angajat la aceiasi firma are dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj in cazul in care ACTIVITATEA FIRMEI A FOST SUSPENDATApe ... (vezi toată discuția)
Somaj
diana24
Eu am lucrat la o firma din februarie 2012 in paralel am facut studii de master. Anul trecut, pe 7 iulie am finalizat studiile de master. Anul acesta in iunie, ... (vezi toată discuția)