avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Completare N.I.R.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Completare N.I.R.

Buna ziua,
Unele facturi de la Metro au anumite produse cu discount care apare (evidentiat pe fiecare produs in parte) in subsolul facturii si scazut din totalul de plata.
La intocmirea n.i.r.-ului pot completa valoarea produsului scazand direct discountul?
Cel mai recent răspuns: Total Contabilitate , Contabil 11:25, 19 Decembrie 2013
Buna ziua,

Atunci cand intocmiti Nir-ul nu va legati de discount. Pretul din factura este pretul de intrate. Discount-ul se inregistreaza intr-un cont de venit.
Exemplu:
Aveti o factura de 100 de doze de coca-cola la pretul de 1.5 lei/bucata.
Si in subsolul facturi apare -10 buc x 1.5 lei/bucata discount.
Explicatie: cele 10 bucati din factura le aveti in stoc dar nu le scadeti din NIR. In Nir se inregistreaza practic toata receptia cantitativa de produse achizitionate, chiar daca vi s-a oferit discount la anumite produse.
Totodata valorea cu minus se inregistreaza in contabilitatea financiara intr-un cont diferit fata de un cont de stoc si anume la venituri din discounturi financiare 767 sau in 609 discount comercial.

O zi buna,
Valentin
Multumesc mult, dar am omis si nu am specificat: discountul este procentual si nu cantitativ.
O zi buna.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
123IONUT, utilizator
Raspunsul e acelasi.

O seara placuta.
OK.
Multumesc la fel.
totalcontabilitate a scris:

Buna ziua,

Atunci cand intocmiti Nir-ul nu va legati de discount. Pretul din factura este pretul de intrate. Discount-ul se inregistreaza intr-un cont de venit.
Exemplu:
Aveti o factura de 100 de doze de coca-cola la pretul de 1.5 lei/bucata.
Si in subsolul facturi apare -10 buc x 1.5 lei/bucata discount.
Explicatie: cele 10 bucati din factura le aveti in stoc dar nu le scadeti din NIR. In Nir se inregistreaza practic toata receptia cantitativa de produse achizitionate, chiar daca vi s-a oferit discount la anumite produse.
Totodata valorea cu minus se inregistreaza in contabilitatea financiara intr-un cont diferit fata de un cont de stoc si anume la venituri din discounturi financiare 767 sau in 609 discount comercial.

O zi buna,
Valentin

Reglementarile aplicabile sunt date de pct. 51 alin. (3) din O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea, armonizat cu directivele europene, ce stabileste:

"Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor."

Daca reducerea comerciala se acorda ulterior achizitiei, evidentiata in alta factura, acest caz este reglementat de pct. 51 alin. (4) din O.M.F.P. nr. 3.055/2009, ce prevede:

"Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti. Se retine functionarea inversa a acestor conturi fata de functionarea clasei de conturi din care fac parte.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva la incasare; factura in rosu mine58 mine58 Am o factura in rosu de discount emisa pentru o facture de marfa ridicata in aceeasi zi , neachitata.am tva la incasare . Cum inregistez aceasta factura de ... (vezi toată discuția)
Inregistrare discount teo.madalina teo.madalina Cum inregistrez discountul acordat de furnizori în Baza facturii ? (pe factura apare cu semnul minus , discount ) (vezi toată discuția)
Noile conturi 609 si 709? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Am o intrebare in legatura cu conturile 609 si 709.Aceste conturi functioneaza invers fata de 667 si 767???Pana acuma sconturile acordate am ... (vezi toată discuția)