totalcontabilitate a scris:
Buna ziua,
Atunci cand intocmiti Nir-ul nu va legati de discount. Pretul din factura este pretul de intrate. Discount-ul se inregistreaza intr-un cont de venit.
Exemplu:
Aveti o factura de 100 de doze de coca-cola la pretul de 1.5 lei/bucata.
Si in subsolul facturi apare -10 buc x 1.5 lei/bucata discount.
Explicatie: cele 10 bucati din factura le aveti in stoc dar nu le scadeti din NIR. In Nir se inregistreaza practic toata receptia cantitativa de produse achizitionate, chiar daca vi s-a oferit discount la anumite produse.
Totodata valorea cu minus se inregistreaza in contabilitatea financiara intr-un cont diferit fata de un cont de stoc si anume la venituri din discounturi financiare 767 sau in 609 discount comercial.
O zi buna,
Valentin
Reglementarile aplicabile sunt date de pct. 51 alin. (3) din O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea, armonizat cu directivele europene, ce stabileste:
"Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie
ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor."
Daca reducerea comerciala se acorda ulterior achizitiei, evidentiata in alta factura, acest caz este reglementat de pct. 51 alin. (4) din O.M.F.P. nr. 3.055/2009, ce prevede:
"Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti. Se retine functionarea inversa a acestor conturi fata de functionarea clasei de conturi din care fac parte.