avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CCC acordata tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CCC acordata tatalui

As vrea sa stiu daca se poate acorda aceasta indemnizatie si tatalui (chiar daca nu este sot) si in ce conditii, in situatia in care mama nu este eligibila pentru acordare.Daca da se aplica acelasi calcul al indemnizatie ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:22, 17 Decembrie 2013
OUG 111/2010
ARTICOLUL 2[1]
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

ARTICOLUL 8
(1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Puteti beneficia de indemnizatia pentru crestere copilului , in calitate de tata, chiar daca nu sunteti casatorit cu mama copilului.Pentru a fi eligibil e necesar ca 12 luni anterior nasterii copilului(inclusive luna nasterii) sa fi obtinut venituri supuse impozitarii(pentru situatii asimilate cititi art. 5(m)OUG 111/2010).Calculul este acelasi,procentul de 85 % se aplica asupra mediei veniturilor obtinute in cele 12 luni, suma obtinuta sa nu fie mai mica de 600 lei sau mai mare de 1.200 pentru 2 ani,si nu ma mare de 3.400 lei pentru CCC de 1 an.
Puteti solicitata acest concediu incepand cu a 43-a zi de la nastere.
Sau, puteti solicita stimulentul de insertie in cuantum de 500 lei.Adica, continuati sa mergeti la job, va luati salariul ca si pana acum, si, in plus, beneficiati de 500 lei/luna pana implineste copilul 2 ani(3 in cazul copilului cu handicap):)
Chiar daca nu sunteti casatoriti tatal copilului poate beneficia de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) si stimulentul de insertie daca este trecut ca tata al copilului pe certificatul de nastere a acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie bobolotionel bobolotionel daca am fost angajat in din 15 07 2015 si sotia naste in iunie 2016 am dreptul la stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Buna - intrebare despre indemnizatie stingu-daniel stingu-daniel Buna am si eu o intrebare.....sotia mea sta acasa cu primul nostru copil de 1 an si 6 luni si nu primeste indemnizatie pentru ca a avut doar 8 luni lucrate ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie misu1972 misu1972 Buna ziua, Sunt angajat la o firma, in iulie sotia a nascut si de atunci incerc sa obtin acel stimulent de insertie de 5oo de lei . Problema este ca firma mi ... (vezi toată discuția)