avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii, target la sfarsit de an?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii, target la sfarsit de an?

Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare legat de documentatia necesara pt protectia muncii, exista un target pt inspectorii privind protectia muncii la acest sfarsit de an? Sau vreo lege conform careia tb sa faca un nr de dosare? Un amic proprietar de srl a primit o "oferta" pt a i se intocmi actele de protectia muncii cap coada, toata doc necesara, in caz de control sa fie totul in ordine. Insp resp mentionez ca e prieten cu amicul acesta, sa fie doar amicitie? M-as mira...
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 22:43, 14 Ianuarie 2014
Din pacate se practica.
Probabil a primit o oferta de la un serviciu extern de prevenire si protectie pentru a incheia un contract de prestari servicii in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru ca firma amicului dvs. sa se incadreze in prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 si amicul dvs. fiind angajator sa nu fie expus unor amenzi contraventionale in cazul unui control din partea ITM. Daca pana in prezent amicului dvs. nu a organizat activitatea de ssm in cadrul firmei pe care o detine si nu a fost controlat inca de catre ITM, sa se considere norocos, putea fi sanctionat drastic si amenzile nu sunt mici.
Daca nu a inregistrat pana in prezent un eveniment/ accident de munca, soldat cu victime si/ sau pagube materiale, iarasi sa se considere norocos. Cu aceasta ocazie ar fi fost controlat cu siguranta de catre ITM (nu numai pe linia ssm ci si pe linia codului muncii, relatiilor de munca/ contracte individuale de munca, munca la negru, etc.), caz in care, dupa responsabilitate, putea chiar fi incadrat la art. 37, 38 din Legea ssm nr. 319/ 2006, care prevad infractiuni pentru neluarea masurilor ssm mentionate de lege.
Activitatea de ssm nu se rezuma numai la intocmirea unor acte.
Pentru documentare, amicul dvs. ar fi bine sa citeasca din Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, macar art.15, in care se mentioneaza la general care sunt activitatile de prevenire si protectie in domeniul ssm.
Daca amicul amicului dumneavoastra este inspector de munca angajat in cadrul Inspectoratului Teritoria de Munca sau o alta structura a Inspectiei Muncii nu are nici un target privind intocmirea documentatiei in vederea desfasurarii activitatllor de securitate si sanatate in munca (protectia muncii). Prestarea unui asemenea serviciu este interzisa deoarece inspectorul de munca este functionar public si singura activitate complementara ce poate fi desfasurata in mod legal este cea de lector.
Inspectorii de munca din domeniul SSM au alt tip de indicatori de indeplinit ce tin de numarul de controale, numarul de masuri, sanctiuni etc.
In cazul in care este vorba de un serviciu extern de prevenire si protectie, abilitat in conditii legale, care a facut o oferta de prestare de serviciu, asa cum s-a prezentat mai sus de gigipopa@ ,nu este nici o problema de ordin legal aceasta fiind activitatea pe care o desfasura un astfel de serviciu.
Mai intai vine insepectorul de la ITM (si nu numai), "baga frica" in proprietarul de firma, apoi la cateva zile vine amicul, nepoata, fiul etc. inspectorului care intamplator presteaza servicii externalizate in domeniu. Cam asta este practica. Nu e vorba de target, doar de ajutor reciproc intre prieteni.
Pentru komkao

Daca cunoasteti astfel de cazuri, precum cele pe care le mentionati in mesajele dvs. si nu sesizati in scris cu nr. de inregistrare/ data, Inspectia muncii, Ministerul muncii si ITM, se cheama ca doar faceti afirmatii nefondate, care nu isi au rostul in aceste discutii purtate pe forum, in care cei care deschid discutii, doresc sa afle cum pot aborda anumite situatii mai deosebite cu care se confrunta.
Comentariile dvs. repetate, cu aceeasi nuanta, nu aduc raspunsuri utile si nu ajuta la nimic pe cei interesati, cel mult creaza confuzii.
Nu vreau sa cred ca astfel de practici sunt "reguli" in domeniul dvs. de consultanta.
Incercati pe viitor, sa aduceti ceva nou prin comentariile dvs., in sprijinul celor interesati. Nu doresc sa apelez la posibilitatea pe care o am ca moderator, sa va sterg mesajele incadrabile ca of topic.

Alte discuții în legătură

Raportare semestriala accidente de munca Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,sunt noua in domeniu,va rog spuneti-mi si mie cum se face raportarea semestriala a accidentelor in munca?Daca nu este nici un accident se mai face ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii animis animis Buna ziua, doresc sa stiu ce trebuie sa fac pentru a presta servicii de protectia muncii/ SSM? Fac cursul dupa care pot incheia contract sau mai trebuie si ... (vezi toată discuția)
Psi si ssm qu3en_bee qu3en_bee Buna ziua, Intrebarea mea este inlegatura cu ssm si psi... pot completa eu ca asociat aceste 2 carticele si la 6 luni respectiv 1 an sa fac instructajul chiar ... (vezi toată discuția)