avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din concediu maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din concediu maternitate

Buna ziua,
am nascut pe data de 23.12.2010 si am stat in ccc 2 ani. In data de 19.12.2012 am obtinut un certificat de handicap pentru fiul meu si am prelungit ccc cu inca una an. acum trebuie sa revin la munca incepand cu ce data? avand in vedere ca certificatul de handicap este valabil pana in data de 19.12.2013? daca revin, am inteles ca vor sa imi reduca programul de munca la 4 ore si corespunzator si saalariul - desi se va lucra 8 ore. au dreptul sa faca asta? acum sunt insarcinata cu al doilea copil si ei au fost instiintati neoficial. acum le voi duce si adeverinta si instiintarea.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:45, 18 Decembrie 2013
nu ma ajuta nimeni?
avand in vedere ca am nascut in decembrie 2010, ma pot concedia indiferent de motiv?
Avand in vedere ca ati nascut in decembrie 2010, dvs va sunt incidente prevederile oUG nr.148/2005 care nu instituie nicio masura de protectie referitoare la salariatii care revin la munca din CCC.

Prin urmare, la revenirea din CCC , angajatorul poate dispune, in conditiile legii , concedierea dvs fara a avea vreun impediment legal in acest sens.

La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

Nu se poate lucra 8 ore/zi, daca in c.i.m. va fi mentionat un timp de munca de 4 ore/zi. Este o nelegalitate care se poate semnala ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.

si daca sunt insarcinata ma pot concedia?
Daca ii anuntati in scris inainte de emiterea deciziei de concediere , atunci nu va pot concedia decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

sau

OUG nr.96/2003, art.21:
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
...
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare

ori

art.10 din Legea nr.202/2002:
...
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
multumesc frumos. neoficial ei stiu ca sunt insarcinata, oficial voi depune instiintarea in ziua in care ma intorc la munca. deoarece certificatul de handicap este valabil pana la data de 19.12.2013, banuiesc ca trebuie sa revin la munca incepand cu data de 20.12.2013, chiar daca copilul implineste 3 ani in data de 23.12.2o13.

Alte discuții în legătură

Încetare contract de muncă în perioada sarcinii. ce pot face ca să beneficiez de drepturile pe care le-aș fi avut dacă eram angajată în momentul nașterii bebelușului? Ramomary Ramomary Buna ziua.Sunt insarcinata in 14 saptamani iar azi am fost sa mi fac dosaru pt risc si angajatorul mi a zis ca nu se poate pt ca mi a desfacut contractu de ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si lucrez de 3 saptamani la un nou loc de munca Raulica Raulica Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la Un nou loc de munca de 3 saptamani.pana acum am lucrat la o alta firma din 1999.pot sa ma dea afara de la noul loc ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)