avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere cu banca
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere cu banca

Buna ziua,
Am un credit ipotecar,sotia este coplatitor,a intrat in somaj,am informat banca ca suntem in imposibilitate de plata, sotia a terminat somajul,nu si-a gasit de lucru,iar noi intre timp am facut la banca 3 cereri si nu am primit niciun raspuns.
In momentul de fata venitul net nu acopera rata, nu mai putem achita,ce putem face?
Putem chema banca la mediere,o negociere?
Care este procedura?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: lindstrom , utilizator 20:41, 3 Februarie 2014
Puteti incerca, ce aveti sa le propuneti ?
ca si procedura, mergeti la un mediator, acesta face invitatia bancii.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Trebuie sa luati legatura cu un mediator, care va va explica procedura.

In mare, veti adresa acestuia o cerere de deschidere a procedurii de mediere, veti semna cu el un contract de premediere (care presupune plata acestor servicii catre mediator), iar acesta va adresa bancii o invitatie la mediere. Ulterior transmiterii acesteia, va face orice alte demersuri va considera necesare pentru a spori sansele de a convinge banca sa participe: va da telefon, mail, va mai trimite o invitatie, daca la prima nu va primi raspuns, etc.

Daca banca se prezinta si este de acord cu procedura, veti semna un contract de mediere. Partile acestui contract vor fi mediatorul, dumneavoastra si banca. Onorariul mediatorului se va imparti, in mod normal, la doi, daca nu conveniti asupra altei modalitati de plata. Va avea loc medierea (o sedinta, doua, mai multe, depinde...) care se va finaliza (sau nu) cu un acord de mediere reprezentand o noua intelegere asupra conditiilor de rambursare a creditului. Acest acord ar trebui transpus de catre banca intr-un act aditional la contractul existent.

Sansele nu sunt maxime in legatura cu acceptul bancii de a participa la mediere, bancile nu sunt foarte receptive, din pacate, dar depinde de la caz la caz. E o incercare pe care cred ca ar trebui sa o faceti, daca banca refuza sa raspunda comunicarilor dumneavoastra. Analizati situatia dupa ce contactati mai multi mediatori. Va doresc succes!
Fiind vorba de executare silita nu ati avea sanse la mediere conform legii in sensul ca nu exista obligativitatea medierii.

Insa, nimic nu va impiedica sa ii chemati la mediere.
Daca credeti ca va ajuta medierea o puteti incerca ca oricum alta varianta nu aveti daca vor sa va execute silit.
Puteti solicita la executor sa astepte medierea daca vreti sa mai trageti de timp...
Si in functie de ceea ce va face executorul...lucrurile se pot complica foarte mult si sa puteti trage cu adevarat de timp...

Conteaza foarte mult ce vreti in concret si sa va ganditi ce ati face daca banca nu ar veni la mediere sau...chiar daca banca ar veni la mediere si rezultatul nu ar fi cel scontat de dvs.

Banca ar trimite pe cineva care nu poate incalca ordinele directorului bancii...oricat l-ar impresiona mediatorul.

Poate doar daca ar veni directorul bancii personal la mediere ar fi mai interesant, dar nu poate fi obligat...
Ultima modificare: Vineri, 20 Decembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din experienta mea, Banca nu va participa la nici o mediere, neavand astfel de departamente, ci va trimite dosarul dvs. de debitor unei firme de recuperari creante. Acestia va vor contacta pentru plata datoriei, urmand sa incheiati cu ei un protocol de stingere a debitului, cu un grafic de esalonare a datoriei plus a cheltuielilor de executare pe care le vor percepe. Abia daca nu veti respecta graficul de plati se vor initia actiunile de executare silita, cu urmarile dureroase pentru oricine...
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Pot scapa de un credit ipotecar neperformant dand bancii imobilul? raduandrei_75 raduandrei_75 Buna ziua, am o situatie extrem de complicata. As aprecia un raspuns competent. Pe scurt: am un credit ipotecar in franci, suma totala de rambursat ar fi cam ... (vezi toată discuția)
Executare silita vishu vishu Buna ziua, Pentru un credit de nevoie personale contractat in 2021 de aproximativ 103000 lei, din care au mai ramas aproximativ in jur de 85000 de lei (ratele ... (vezi toată discuția)
Societate recuperare creante refuza sa ofere detalii datorie ClaudiuValentin ClaudiuValentin In data de 7 aprilie 2009 am contractat de la o banca un produs de tip card de credit (card de cumparaturi) din care am folosit suma de 1.200 RON. Dupa o ... (vezi toată discuția)